FACEBOOK

1999

 28 Απριλίου 1999


 1.     Το προφίλ του φοιτητή

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται αυτή τη χρονιά από τις φοιτητικές παρατάξεις και νεολαίες που συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ενώ πραγματοποιήθηκε ταξίδι εκπροσώπων των ελληνικών πολιτικών νεολαιών στο Βελιγράδι μαζί με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ).

Τα βασικά ιδεολογικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά του φοιτητή του 1999 όπως παρατηρούνται είναι τα εξής:

        Αριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.

       Στροφή σε μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

       Δυναμική παρουσία της Ένωσης Ανεξάρτητων.

       Έντονα κομματικοποιημένο και λιγότερο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

       Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, αν και σταδιακά το Φ.Κ. περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

       Διεθνιστικός χαρακτήρας, η  αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονταν από στρατιωτικά καθεστώτα και υποστήριξη λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων.

       Η ακτινοβολία και το κύρος της Δύσης χάνεται και ενισχύεται ο αντιαμερικανισμός.

       Η σφοδρότατη επιθυμία έκφρασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Φ.Κ.

 

2.   Πορεία προς τις εκλογές

Ο πόλεμος στο Κόσοβο βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές και στο εσωτερικό της Ελλάδας οι πορείες και οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη διακοπή των βομβαρδισμών, είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση τονίζοντας την ζωτικότητα επίτευξης της ειρήνης στην περιοχή παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης για την ειρήνευση στα Βαλκάνια. Παράλληλα αρχίζει η διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη και εγείρονται ζητήματα οικολογικού προβληματισμού για τη μόλυνση στις γειτονικές χώρες από τον εκτεταμένο βομβαρδισμό εργοστασίων πετροχημικών, λιπασμάτων και χημικών ουσιών. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών και τις ισχυροποίησης του Μ. Ετζεβίτ. Στο εσωτερικό οι προετοιμασία και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γεγονός αλλά  ο πόλεμος  και ο αντίκτυπος που θα έχει όσον αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κατ’ επέκταση των φοιτητικών ανησυχεί τα ελληνικά κόμματα.

 
 

3.     Φοιτητικός λόγος, παρατάξεις και η ιδεολογική τους ταυτότητα

ΑΡΧΙΚΑ

ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ

ΕΤΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Α.Κ.

Αγωνιστικές Κινήσεις

1999

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ(μ-λ)

Δ.Α.Π. –Ν.Δ.Φ.Κ.

Δημοκρατική Ανανεωτική Πορεία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στην Νέα Δημοκρατία

Δ.Α.Ρ.Α.Σ.

Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων

σχήματα που υπόκεινται στο Συνασπισμό σε συνεργασία με άλλα ανεξάρτητα και τους Οικολόγους

Ε.Α.Α.Κ.

Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις

διάφορα πολιτικά σχήματα συνεργασίας των διαγραμμένων της ΚΝΕ (Νέο Αριστερό Ρεύμα) με το Δημοκρατικό Αγώνα (ΚΚΕ εσωτ.- Ανανεωτική Αριστερά) κ  σε ορισμένες σχολές με τις Αριστερές Συσπειρώσεις και άλλα σχήματα

Ε.Α.Φ.

Ένωση Ανεξαρτήτων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ

πρόκειται για ανεξάρτητα σχήματα που δεν πρόσκεινται σε πολιτικό φορέα

Νέοι Ορίζοντες

Νέοι Ορίζοντες

πρόσκειται ιδεολογικά στην Πολιτική Άνοιξη

Π.Α.Σ.Π.

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ

Π.Κ.Σ.

Προοδευτικές Κινήσεις Συνεργασίας

πρόσκειται ιδεολογικά  στο ΚΚΕ μετά την αποχώρηση του από τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου

Σ.Α.Α.Σ.- Κ.Α.Ο.

Συσπειρώσεις Ανεξάρτητων Αριστερών Σχημάτων και Αυτόνομων Ομάδων

τμήμα που αποσπάστηκε από τις Συσπειρώσεις και πρόσκειται ιδεολογικά στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς


 
 Φοιτητικός λόγος

ΑΚ

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις[1] επικεντρώνονται στον πόλεμο περισσότερο και προτείνουν τη δημιουργία επιτροπών ενάντια στον πόλεμο. Ενώ σχετικά με την παιδεία δίνουν έμφαση στο πως θα ιδιωτικοποιηθεί η ίδια η παιδεία και δευτερεύοντος τα πανεπιστήμια.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ[2] Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την ίδρυση εθνικού συμβούλιου παιδείας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Για άλλη μια φορά προτείνεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά όχι ανεξέλεγκτα και με σκοπό να ξεχαστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θεωρείται λάθος η ίδρυση νέων τμημάτων λόγω οικονομικών προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο και προτείνεται η αλλαγή στα προγράμματα σπουδών των υπαρχόντων τμημάτων που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Τέλος όσον αφορά τις μετέγραφες φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία προτείνουν να προωθηθούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Σύνθημα «το μέλλον μας ανήκει, ελάτε να το δημιουργήσουμε».

ΕΑΑΚ

Η ΕΑΑΚ[3] τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια αλλά και της λειτουργίας Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής και ίδρυσης νέων τμημάτων. Είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποιήσεις διότι θεωρούν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι προσανατολισμένα στη λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας.

Νέοι Ορίζοντες

Οι Νέοι Ορίζοντες[4] για άλλη μια χρονιά προτείνουν τη δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου[5] από το οποίο οι φοιτητές θα επιλέγουν τα πρόσωπα και όχι την παράταξη. Απορρίπτουν το μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας αλλά φαίνονται αισιόδοξοι σε περίπτωση μετατροπής των πανεπιστημίων σε ιδιωτικά. Και τέλος είναι θετικοί στο να δεχθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια του έλληνες φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία.  Σύνθημα «όραμα μας, οι φόβοι τους».

ΠΑΣΠ

Η ΠΑΣΠ[6] Θεσσαλονίκης επιδοκιμάζει τις μεταρρυθμίστηκες αλλαγές και υπερασπίζεται την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η παράταξη αυτή είναι σύμφωνη με την ίδρυση νέων τμημάτων με την προϋπόθεση ότι θα υπάγονται σε ένα νέο αντικείμενο σπουδών που μέχρι τότε δεν είχε καλυφθεί.  Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα προτείνουν αύξηση των κονδυλίων και περιορισμό των εξόδων με τη δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου και πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου. Ενώ η ΠΑΣΠ είναι κάθετα αρνητική στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και εμφανίζεται επιφυλακτική όσον αφορά τη μετεγγραφή ελλήνων φοιτητών στη Γιουγκοσλαβία. Σύνθημα «τώρα είναι η ώρα της γενιάς μας».

ΠΚΣ

Οι ΠΚΣ[7] είναι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια. Ζητούν αλληλεγγύη στους λαούς που παλεύουν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνικής τους ανεξαρτησία. Σύνθημα[8] «η σύγκρουση είναι μονόδρομος».



[1] Βλ. Θεσσαλονίκη 28/4/1999.

[2] Βλ. Θεσσαλονίκη 21-22/4/1999.

[3] Βλ. Θεσσαλονίκη 26/4/1999.

[4] Βλ. Θεσσαλονίκη 27/4/1999.

[5] Η ανεξάρτητη παράταξη «Πρωτοβουλία για Κοινό Ψηφοδέλτιο» εμφανίστηκε σε πολλά πανεπιστήμια αλλά όχι στο ΑΠΘ (βλ. Θεσσαλονίκη 27/4/1999).

[6] Βλ. Θεσσαλονίκη 22/4/1999.

[7] Βλ. Ριζοσπάστης 28/4/1999.

[8] Βλ. Ριζοσπάστης 21/4 & 27/4/1999.

 

4.    Συσχετισμός παραταξιακών δυνάμεων – Συγκρούσεις με κομματικούς φορείς

Η ΠΑΣΠ για άλλη μια φορά διαχωρίζει μεν τη θέση της από την κυβερνητική πολιτική αλλά κυρίως απορρίπτει τον τρόπο εφαρμογή της μεταρρύθμισης που στην «ουσία σε ορισμένες περιπτώσεις αναιρεί το ίδιο το πνεύμα της». Οι Αγωνιστικές Κινήσεις αυτή τη χρονιά παρουσίασαν υποψήφιους μόνο σε ορισμένες σχολές. Συγκεκριμένα στην Ιατρική, Γεωπονία, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Ψυχολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας.

Το ΔΑΡΑΣ δεν είχε υποψηφίους σε όλες τις σχολές αλλά παρ’ όλα αυτά συνεργάστηκε και με άλλα σχήματα που είχαν την υποστήριξη του. Αναλυτικότερα:

Σχολή/Τμήμα

Συνδυασμός

Φιλολογίας

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Φιλολογικού

Ιστορικό-Αρχαιολογικό

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Ιστορικού-Αρχαιολογικού

Φιλοσοφικό-Παιδαγωγικό

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Φιλοσοφικού-Παιδαγωγικού

Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Αγγλικής Φιλολογίας

Γαλλικής  Γλώσσας & Φιλολογίας

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Γαλλικής Φιλολογίας

Νομικής

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία

Νομικής

Αγρονόμων και Τοπογράφων

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Αγρονόμων και Τοπογράφων

Φαρμακευτικής

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Φαρμακευτικής

Γεωπονίας

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Γεωπονίας

Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών

Δημοκρατική Αριστερή ΣΥΝεργασία Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών

Ιατρικής

Ανασύνθεση Ιατρικής

Μαθηματικό

Προσπάθεια αναβάθμισης Μαθηματικού

Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ

Ανάδραση ΜΜΕ

.

Αυτή τη χρονιά ιδρύθηκαν αρκετές καινούριες παρατάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να αιτιολογηθεί και από τα υψηλά ποσοστά της αποχής,  απογοήτευσης και έλλειψης εμπιστοσύνης του φοιτητικού κόσμου προς τις υπάρχουσες φοιτητικές παρατάξεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά και σαν αποτέλεσμα των διεθνών και κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων όπως στη Νομική εμφανίστηκε παράταξη με την ονομασία «Το γεράκι του ΝΑΤΟ». Αλλά και άλλα σχήματα με χιουμοριστικό κυρίως περιεχόμενο όπως η «Φ.Α.Π.Α.», «Μεγάλη Έκρηξη», «Χρωματική Ανένταχτη Παμφοιτητική Ισονομία» Χ.Α.Π.Ι. της Φαρμακευτικής, «ΦΑΡΜΑΚΙ», «Μικρόβια», «Εξουδετέρωση», «Ρήγμα» και οι «Ανυπότακτοι Γαλάτες». Επιπλέον, το «Φ.Α.Κ.» δηλαδή Φοιτητικό Ανεξάρτητο Κίνημα και το «Κίνημα της Αγάπης».

5.   Ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Στις 28 Απριλίου με ήρεμο αλλά και αντιπολεμικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του 1999. Αυτή τη χρονιά υπάρχουν «ελπίδες» για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και λόγω τον κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν από τις νεολαίες. Σε μια προσπάθεια μείωσης του ποσοστού αποχής το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ) κάλεσε τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές για «να αποδείξουν ότι η ελληνική νεολαία είναι και θα είναι πρωτοπόρα». Αλλά και ο Πρύτανης, Μ. Παπαδόπουλοςτου ΑΠΘ κάλεσε τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή και ενδυνάμωση της φοιτητικής παρουσίας στα πανεπιστήμια. Η διαδικασία και πάλι σε ορισμένες σχολές παρουσίασε προβλήματα όπως στην περίπτωση του Οικονομικού και Ιστορικού-Αρχαιολογικού. Τα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως προκύπτουν από τους φοιτητικούς συλλόγους της κάθε σχολής είναι τα εξής:

 

Σχολές/Τμήμα

Ψηφίσαντες

ΑΚ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΔΑΡΑΣ

ΕΑΑΚ

ΕΑΦ

ΕΣΟΦ

Ν. Ορ.

ΠΑΣΠ

ΠΚΣ

ΣΑΑΣ -ΚΑΟ

ΑΛΛΟΙ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

797

9

427

0

0

141

0

0

77

30

0

85

Τμήμα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

753

0

264

0

91

77

29

8

138

103

0

0

Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

234

0

52

0

0

89

0

0

29

44

0

3

Τμήμα Αρχιτεκτόνων

389

0

72

0

137

90

0

0

10

29

0

9

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

366

26

115

0

38

94

0

10

22

10

0

12

Ιατρική

1.239

53

469

45

0

102

0

87

129

145

60

56

Οδοντιατρική

464

0

144

0

0

75

0

9

156

42

0

0

Κτηνιατρική

408

0

144

0

72

0

0

0

25

124

0

2

Γεωπονίας

601

20

262

0

0

76

0

9

91

57

30

20

Δασολογικό

220

0

110

0

0

27

0

0

37

40

0

0

Γεωλογικό

249

0

140

0

11

24

0

0

21

40

0

0

Νομική

1.292

0

393

0

54

207

39

58

306

96

55

20

Οικονομικό

762

0

289

0

26

55

0

51

141

129

0

44

Φιλολογίας

351

10

109

0

87

0

0

5

61

52

0

6

Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

230

0

52

0

19

40

0

6

71

27

0

0

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

288

0

33

0

0

0

0

1

25

26

0

187

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

119

0

47

0

0

0

0

0

21

24

0

23

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

109

7

13

0

0

0

0

0

7

28

0

50[1]

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

129

0

49

0

0

0

0

1

41

17

0

15

Ιστορικό- Αρχαιολογικό

441

26

93

0

80

0

0

10

114

73

0

20

Ψυχολογίας

180

0

9

0

4

0

0

0

4

68

0

85[2]

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

103

0

16

0

8

0

0

0

0

61

0

0

Παιδαγωγικό προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

152

0

76

0

0

67

0

0

6

3

0

0

Θεολογική

413

0

255

0

0

1

0

5

82

14

0

29[3]

Χημικό

408

0

119

0

0

77

0

0

39

93

40

0

Βιολογικό

253

0

80

0

15

0

0

0

35

62

0

41

Μαθηματικό

325

0

138

0

7

0

0

0

77

22

0

68[4]

Φυσικό

448

0

66

0

27

19

0

14

157

125

0

11

Πληροφορικής

162

0

63

0

64

0

0

0

21

2

0

0

Φαρμακευτική

244

0

70

0

14

114

0

0

33

9

0

0

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

751

0

364

0

0

0

0

0

49

47

0

271

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Σερρών

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Εικαστικό

108

10

0

0

0

0

0

0

0

33

0

54[5]

Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

80

0

14

0

0

0

0

0

0

8

0

52[6]

ΣΥΝΟΛΟ

13.068

161

4.546

45

754

1.375

29

247

2.025

1.683

185

1.163

 

Αυτή χρονιά το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 44,3% διατηρώντας την αποχή σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κέρδισε το 34,7%, η ΠΑΣΠ 15,4%, η ΠΚΣ 12,8% και η ΕΑΦ 10,5%.  Παρατηρείται άνοδος των αριστερών δυνάμεων και κυρίως των ΠΚΣ. Πρώτη δύναμη η ΠΚΣ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας και δεύτερη δύναμη οι ΠΚΣ Βιολογικού, Γεωλογικού, Δασολογίας, Εικαστικών Σπουδών, Ιατρικής, Χημικού και Κτηνιατρικής. Η ΕΑΦ επικράτησε στη Φαρμακευτική και στο Τμήμα Αγρονόμων –Τοπογράφων. Η σχολή με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής οι Γεωτεχνικές Επιστήμες με 56,8% και οι Επιστήμες Υγείας με 55,7% ενώ τα χαμηλότερα συγκέντρωσαν η Παιδαγωγική (27%) και η Φιλοσοφική (23,3%).

  ΦΕΑΠΘ

Το 10ο Συνέδριο της ΦΕΑΠΘ, ως συνέχεια αυτού που είχε προηγηθεί το 1998 μετά από δύο αναβολές και μια διακοπή του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 1999 με την εκλογή του κεντρικού συμβουλίου. Καμία απόφαση σχετικά με το σχέδιο δράσης και ψήφισμα δεν προέκυψε από αυτό το συνέδριο. Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

 

Φοιτητική Παράταξη

Έδρες

Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.

6

Π.Α.Σ.Π.

3

Ένωση Ανεξάρτητων

3

Σ.Α.Α.Σ.-Κ.Α.Ο.

1

 

Η Ένωση Ανεξάρτητων αποκτά ισχυρή παρουσία στο συνέδριο καταλαμβάνοντας τρεις έδρες ενώ και οι ΣΑΑΣ-ΚΑΟ απέκτησαν μια έδρα. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει να είναι η επικρατούσα δύναμη στο εσωτερικό της ΦΕΑΠΘ.

 

 

 


[1] Πρόκειται για την «Due Autonom» 50 ψήφοι.

[2] Πρόκειται για την «Ομάδα Ψ» 83 και «διάφοροι» 2 ψήφους.

[3] Πρόκειται για την «ΑΦΕΚ» 29 ψήφοι.

[4] Πρόκειται για την «ΠΑΜ» 36, «ΑΣΜΑ» 28 και «Διάφοροι» 4 ψήφοι.

[5] Πρόκειται για τα «Έντομα» 54 ψήφοι.

[6] Πρόκειται για το «Καλώδιο» 52 ψήφοι.