FACEBOOK

1989

 13 Απριλίου 1989


 1.      Το προφίλ του φοιτητή

Όπως προκύπτει από τις προηγούμενες εκλογές η αποχή των φοιτητών και το μειωμένο ενδιαφέρον είναι πλέον γεγονός. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένονται υψηλά ποσοστά αποχής, πέρα από τα αποτελέσματα προηγούμενων χρόνων αλλά και από τη συμμετοχή των φοιτητών στις προεκλογικές εκδηλώσεις των παρατάξεων. Παράλληλα η διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί δύο μήνες μετά τις φοιτητικές οπότε τα κόμματα φαίνεται να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εκλογές θέλοντας να καταγράψουν την πρόθεση ψήφου και τη δύναμη επιρροής τους στη νεολαία. Άλλωστε οι ίδιες οι παρατάξεις δίνουν κομματική διάσταση στις εκλογές τους και ζητούν καθαρή κομματική ψήφο.

Τα βασικά ιδεολογικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά του φοιτητή του 1989 όπως παρατηρούνται είναι τα εξής:

        Αριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.

       Στροφή σε μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

       Έντονα κομματικοποιημένο και λιγότερο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

       Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, αν και σταδιακά το Φ.Κ. περιστρέφεται γύρω από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

       Τονίζεται η επανασύνδεση του φοιτητικού με το λαϊκό κίνημα.

       Διεθνιστικό χαρακτήρας, η  αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονταν από στρατιωτικά καθεστώτα και υποστήριξη λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων.

       Η ακτινοβολία και το κύρος της Δύσης χάνεται και ενισχύεται ο αντιαμερικανισμός.

       Η σφοδρότατη επιθυμία έκφρασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Φ.Κ.

       Αυξημένα ποσοστά αποχή στις εκλογές

       Και αποκτά μια «νέα φωνή» μέσα από την (Φ.Ε.Α.Π.Θ.) και μια νέα μορφή νομιμοποίησης του κινήματος μέσα από τους  νόμιμους και «τοπικούς» αντιπρόσωπους που εκλέχθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες

2.    Πορεία προς τις εκλογές

Το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι σε γενικότερο αναβρασμό και αναταραχή ακριβώς λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές. Το σκάνδαλο Κοσκωτά είναι το κυρίαρχο στον έντυπο τύπο καθώς τα ονόματα του Κοσκωτά και Λουβάρη απασχολούν έντονα. Τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου βρίσκονται σε μια συνεχή σύγκρουση και πόλωση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αλλά και στελεχών, όπως η σύγκρουση μεταξύ στελέχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ενός και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο τομέα αποσυντονίζουν την ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Ιδρύεται από στελέχη του ΚΚΕ και της Ε.ΑΡ, ο Συνασπισμός και ανακοινώνεται το πρόγραμμα και οι θέσεις του. Και οι φήμες περί ιδρύσεως νέου κομματικού σχηματισμού του Γ. Αρσένη, τελικά δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

3.  Πως βλέπουν οι φοιτητικές παρατάξεις την αποχή

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ[1] ερμηνεύει τα υψηλά ποσοστά αποχής και καταλήγει ότι οφείλεται στην αδυναμία συσπείρωσης των αριστερών παρατάξεων καθώς και στην αδυναμία ανταπόκρισης τους στην αλλαγή νοοτροπίας, στη νέα φιλοσοφία των φοιτητών της δεκαετίας του ΄90, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, εμμένοντας σε ξεπερασμένα πρότυπα και διαδικασίες. Η ΠΑΣΠ[2] δηλώνει ότι «η αποχή δεν είναι η λύση» και γι’ αυτό υποστήριξε ότι θα αγωνιστεί ώστε η αποχή να μην βγει η πρώτη δύναμη. Η ΠΣΚ[3] αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων του κινήματος και αποδίδει σοβαρές ευθύνες για τα «διαλυτικά φαινόμενα» στις παρατάξεις του δικομματισμού. Η λύση που προτείνεται είναι η διαμόρφωση μιας αριστερής ριζοσπαστικής συσπείρωσης και η συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου με όλες τις αριστερές παρατάξεις. Ο Δημοκρατικός Αγώνας[4] κάνει λόγο για «δυσπιστία, καχυποψία, αφερεγγυότητα» και «απόσταση των νέων από την πολιτική». Και η ΑΔΗΚ[5] υπογραμμίζει την «αντίθεση των φοιτητών» στην κομματικοποίηση μέσω αποχής από τις εκλογές.

 

4.  Τηλεόραση

Στις 5 Μαρτίου ξεκίνησε η μετάδοση των τηλεοπτικών μηνυμάτων[6] των πολιτικών νεολαιών ενόψει των εκλογών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Προεδρίας Δ. Μαρούδα σε κάθε φοιτητική παράταξη δίνεται ένα 10λεπτο στην ΕΤ-1 και ΕΤ-2 για την προβολή του προγράμματος[7] της στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης παρέχεται χρόνος 10 λεπτών για συνεντεύξεις εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων σε ραδιοφωνικές εκπομπές του Α, Β και Δ προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας.

 

5.  Φοιτητικός λόγος, παρατάξεις και η ιδεολογική τους ταυτότητα

ΑΡΧΙΚΑ

ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ

ΕΤΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Α.Κ.

Αγωνιστικές Κινήσεις

1989

μετεξέλιξη της ΠΠΣΠ κ πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ  (μ -λ)

Α.Ε.Ψ.

Αγωνιστικά Ενωτικά Ψηφοδέλτια

ΠΣΚ, ΔΑ-ΔΕ και ανέντακτων φοιτητών που πρόσκεινται ιδεολογικά στον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς

Α.Σ.

Αριστερές Συσπειρώσεις

πρόσκειται ιδεολογικά στη ριζοσπαστική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Δ.Α.

Δημοκρατικός Αγώνας

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ εσωτ. - Ανανεωτική Αριστερά

Δ.Α.Π. –Ν.Δ.Φ.Κ.

Δημοκρατική Ανανεωτική Πορεία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στην Νέα Δημοκρατία

Π.Α.Σ.Π.

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ

 

Ο φοιτητικός λόγος

ΑΚ

Οι ΑΚ[1] κάνει λόγο για σύνδεση των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας με τους λαϊκούς αγώνες στην «προοπτική της ανειρήνευτης πάλης ενάντια στο σύστημα». Ασκεί κριτική στα προγράμματα των κομμάτων για την παιδεία και κατακρίνει την πολιτική των ταξικών φραγμών και της εντατικοποίησης των εθνικών προγραμμάτων.

ΑΣ

Με σύνθημα «να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό ρεύμα» και τη συνέχιση και σύνδεση των αγώνων των φοιτητών και των εργαζομένων οι ΑΣ στο πρόγραμμα[2] τους παρουσιάζουν τα σημεία στα οποία διαφωνούν. Αποδοκιμάζουν την μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, την κατηγοριοποίηση σχολών και πτυχίων, την υπαγωγή του πανεπιστημίου στην υπηρεσία του κεφαλαίου, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον αυταρχισμό. Υποστηρίζουν δε την ελεύθερη οργάνωση των σπουδών, τις πολιτικές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο.

ΑΔΗΚ

Η ΑΔΗΚ[3] διαπιστώνει ότι το Φ.Κ. έχει χάσει την αξιοπιστία του και την αυτοδυναμία του και ότι ο μοχλός πίεσης που μπορεί να ασκήσει για κατοχύρωση των φοιτητικών ζητημάτων καθίσταται αν όχι ανύπαρκτός απελπιστικά ασθενής. Η αίτια όλων αυτών σύμφωνα με την Ανανεωτική Δημοκρατική Κίνηση η κομματικοποίηση του Φ.Κ.

ΑΕΨ

Η ΠΣΚ[4] ανακοινώνει ότι δε θα συμμετέχει στις εκλογές με τον τίτλο «Πανσπουδαστική» αλλά  θα συμμετέχει «σε πλατιά αγωνιστικά  ενωτικά αριστερά ψηφοδέλτια». Και δηλώνουν ότι «δεν ψηφίζουμε για κανέναν άλλο. Ψηφίζουμε για εμάς». Έχοντας κύριο προσανατολισμό[5] τους τον ενωμένο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών στη μόρφωση, την ειδίκευση και την απασχόληση. Προτείνουν μια ριζοσπαστική διέξοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα πλαίσια μιας συνολικότερης αριστερής προοπτικής. Στόχος η ανασυγκρότηση, αφύπνιση και ανασύνταξη ενός «κινήματος ανεξάρτητου από την πολιτική του δικομματισμού». Και τέλος συνεχίζουν να είναι αρνητικοί ως προς την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θεωρούν ότι  η λύση είναι η «συστράτευση» της νεολαίας αλλά και όλων των κοινωνικών δυνάμεων.

ΔΑ

Ο ΔΑ προτάσσει την αυτονομία, την αυτοοργάνωση, την δημοκρατία, τους διεκδικητικούς αγώνες, τις ανατρεπτικές αξίες και συλλογικότητες της αριστεράς. Η «Τρίτη λύση» όπως τονίζουν είναι η δική τους πρόταση για μια άλλη μαζική δημόσια εκπαίδευση, μαζική στην προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης όλων στα πανεπιστήμια με κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων «γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλειά». Προτείνουν ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς το διαχωρισμό σε επιστήμονες, χωρίς εξετάσεις στη διάρκεια των σπουδών και εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης. Επιπλέον προωθείται ο περιορισμός των εξεταζόμενων μαθημάτων και κατάργηση της βαθμολογίας. Το μήνυμα τους, το μεγάλο στοίχημα είναι μια νέα σχέση των νέων[6] με την πολιτική.

ΔΑ-ΔΕ[7]

Η ΔΑ-ΔΕ[8] προτείνει ένα νέο ξεκίνημα μιας πορείας αγωνιστικών διεκδικήσεων για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο την ανταπόκριση των πανεπιστημίων στις σύγχρονες ανάγκες, σύνδεση των ΑΕΙ με κάθε ρεύμα που αναπτύσσεται στην κοινωνία και καθιέρωση μεταπτυχιακών σπουδών σε 2 κύκλους (εξειδίκευση - έρευνα). Επιπλέον τονίζεται η διευρωπαϊκή συνεργασία στην εκπαίδευση και την έρευνα, αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, καθιέρωση ελεύθερης προσπέλασης σε πολλαπλά συγγράμματα μέσα από βιβλιογραφία και ριζικό αναπροσανατολισμό των προγραμμάτων σπουδών. Προϋπόθεση των παραπάνω προτάσεων είναι ένα Φ.Κ. με βασικές αρχές του την «καθιέρωση των μορφών άμεσης δημοκρατίας και ο σεβασμός διαφορετικών στάσεων που συχνά τιτλοφορούνται περιθωριακές’». Σύνθημα τους «για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ».

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αυτοχαρακτηρίζεται[9] ως η ήρεμη δύναμη που αγωνίζεται για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, αυτοδιοικούμενο, αυτόνομο, ανοιχτό στην επιστήμη και τη γνώση. Διαπιστώνουν βάσει των εξελίξεων την ανάγκη μιας μαζικά καινούριας αντίληψης και ένα πλαίσιο ρεαλιστικών προτάσεων. Με σύνθημα[10] «νέες ιδέες και απλή λογική για μια νέα πορεία» για μια καλύτερη παιδεία. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί[11] όπως τονίζουν όταν τα πανεπιστήμια μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους, όταν μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, όταν τεθεί τέρμα στο κρατικό μονοπώλιο, όταν συνδεθούν τα πανεπιστήμια με τη ζωή και όταν καταργηθεί το ένα και μοναδικό σύγγραμμα. Την ίδια θέση έχει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα με το 1988 (επέκταση και αναβάθμιση σπουδών, πολλές επιλογές για τους νέους σε δημόσιο και ιδιωτικό πανεπιστήμιο και δε θα διαρρεύσει συνάλλαγμα στο εξωτερικό).

ΠΑΣΠ

Τονίζοντας την «βαρύνουσα πολιτική αξία» της ψήφου των φοιτητών του καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν για ένα σύγχρονο και προοδευτικό πανεπιστήμιο, για μια ανοιχτή, κοινωνική και δημόσιου χαρακτήρα ανώτατη παιδεία. Η ΠΑΣΠ θεωρεί ότι είναι ανάγκη για το Φ.Κ. μια σειρά δυναμικών κινήσεων για να σταματήσει ο εκφυλισμός των διαδικασιών, η υποβάθμιση του κύρους του και ο περιορισμός της εμβέλειας του στα πανεπιστήμια και πολιτικά γεγονότα. Έτσι προτείνεται δημοψήφισμα για τα ανοικτά παν/κά ζητήματα, έκτακτο συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλογή νέου Κ.Σ. διότι το παρόν Κ.Σ. κρίθηκε ανάξιο των περιστάσεων. Σύνθημα «οι φοιτητές δίνουν το παρόν!» και «ξεκινά η νέα κίνηση του λαού!»



[1] Βλ. Θεσσαλονίκη 3/4/1989 και 12/4/1989.

[2] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1989.

[3] Βλ. Θεσσαλονίκη 12/4/1989.

[4] Βλ. Θεσσαλονίκη 3/4/1989.

[5] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1989.

[6] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1988.

[7] Αφορά αποκλειστικά και μόνο της θέσης της ΔΑ-ΔΕ.

[8] Βλ. Θεσσαλονίκη 12/4/1989.

[9] Βλ. Μακεδονία 1/4/1989.

[10] Βλ. Ελληνικός Βορράς 2/4/1989.

[11] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1989.

 

6.   Συσχετισμός παραταξιακών δυνάμεων – Συγκρούσεις με κομματικούς φορείς

Θα περίμενε κανείς ο Συνασπισμός να δώσει ένα νέο ανανεωτικό κλίμα στις φοιτητικές παρατάξεις ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς οι αριστερές παρατάξεις βλέπουν με καχυποψία το νέο κομματικό σχηματισμό. Έτσι, η ΚΝΕ θέλοντας να αποφύγει τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός τέτοιου κλίματος ξεκίνησε τις επαφές με άλλες αριστερές παρατάξεις με στόχο τη συγκρότηση ενός κοινού ψηφοδελτίου. Σε διακήρυξη της επισημαίνει την ανάγκη ανάδειξης μιας ανανεωτικής αριστεράς δυναμικής που θα αποσταθεροποιήσει την διάταξη των δυνάμεων στο φοιτητικό κίνημα.  Ωστόσο υπάρχει μια δυστοκία στη δημιουργία αντίστοιχης παράταξης στο φοιτητικό χώρο λόγω των αντιδράσεων  από τις πολιτικές νεολαίες που συμμετέχουν στο Συνασπισμό. Αλλά και από άλλες αριστερές δυνάμεις οι οποίες απέρριψαν την πρόταση κατηγορώντας την ΠΣΚ ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να κυριαρχήσει στο χώρο.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες η ΡΑΝ (Ριζοσπαστική Αριστερή Νεολαία)  μέσα από την οποία εκφράζεται ο Συνασπισμός της Αριστεράς και Προόδου ανακοίνωσε την κοινή διακήρυξη και συνεργασία της με την ΚΝΕ και το πρόγραμμα τους θα διαμορφωθεί όπως σημείωσαν από τα μέλη και τους φίλους των συνδικαλιστικών παρατάξεων των δύο πολιτικών νεολαιών. Η ΠΚΣ μετά την ανακοίνωση συνεργασίας της με άλλες αριστερές παρατάξεις θα συμμετάσχει στις εκλογές με την ονομασία «Αγωνιστικά Ενωτικά ψηφοδέλτια κατά σύλλογο», συγκεκριμένα στα ΑΕΨ συμμετέχουν τα ενωτικά σχήματα της ΠΣΚ, ΔΑ-ΔΕ (ΕΑΡ) και ανέντακτων φοιτητών που πρόσκεινται ιδεολογικά στον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς. Η ΔΑ-ΔΕ σε κάποιες σχολές εμφανίστηκε αυτόνομα μια κίνηση που δείχνει ότι οι νεολαίες δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κομμάτων.

 Ο ΔΑ (ΚΚΕ εσωτερικού-Α.Α.) ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με οικολογικές κινήσεις σε πάνω από δέκα τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα της διάσπασης του ενιαίου ΔΑ-ΔΕ οφείλεται στη μετεξέλιξη του ενιαίου ΚΚΕ εσωτερικού σε Ελληνική Αριστερά και ΚΚΕ εσωτερικού- Ανανεωτική Αριστερά το 1987.

Τα ψηφοδέλτια στα οποία μετέχουν ΠΣΚ και ΔΑ-ΔΕ στη Θεσσαλονίκη είναι:
 

Σχολή/ τμήμα

Ψηφοδέλτια

Τμήμα Εικαστικών

Κίνηση Φοιτητών Εικαστικού

Ιταλικής Φιλολογίας

Αριστερή Συνεργασία

ΑΠΤ Δασκάλων

Ριζοσπαστική Συνεργασία

ΑΝΤ

Αγωνιστική Ριζοσπαστική Κίνηση

Χημικών Μηχανικών

Αριστερή Κίνηση Φοιτητών

Αρχιτεκτονικής

Αγωνιστική Ενότητα Φοιτητών

Οικονομικό

Αγωνιστική Ενότητα

Κτηνιατρική

Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα

Ιστορικό - Αρχαιολογικό

Ριζοσπαστική Προοδευτική Κίνηση

Ψυχολογίας

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Γαλλικής Φιλολογίας

Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία

Γερμανικής Φιλολογίας

Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση

Βιολογίας

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία

Γεωλογίας

Αριστερή Ενωτική Κίνηση

Χημικό

Αγωνιστική Κίνηση

Αγγλική Φιλολογίας

Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία

Αγρονόμων και Τοπογράφων

Ενωτική Αριστερή Κίνηση

Οδοντιατρική

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Φαρμακευτική

Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα

Δασολογική

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

ΤΕΦΑΑ

Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα

Φυσικού

Αγωνιστική Ενότητα

Ιατρικής

Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία

Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων

Αγωνιστικό Ενωτικό Ρεύμα

Φιλολογικό

Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία

Νομικής

Αριστερή Δημοκρατική Συνεργασία

Πολιτικοί Μηχανικοί

Αγωνιστική Φοιτητική Ενότητα

Μαθηματικού

Αριστερή Αγωνιστική Ενότητα

Α.Β.Σ.Θ.

Ριζοσπαστική Ενότητα

Γεωπονικού

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Θεολογικής-Ποιμαντικό

Αγωνιστική Ενότητα


 

Οι ΑΚ ενόψει των έντονων ζυμώσεων και συνεργασιών των παρατάξεων σημείωσε ότι θα συμμετείχε αυτόνομα στις εκλογές και μάλιστα σε 20 σχολές του ΑΠΘ. Και η ΑΔΗΚ δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση του 1989 διότι η ΕΦΕΕ δεν αποδέχτηκε το αίτημα της να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές μετά τις βουλευτικές. Αντιτάχθηκε στο «προεκλογικό κλίμα πόλωσης μεταξύ των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου».

 

7.  Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Αυτή τη φορά έχει περιοριστεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον των φοιτητών ώστε να μην είναι δυνατό να ολοκληρωθούν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τμημάτων. Παρά το ήπιο κλίμα οι διαδικασίες για την διεξαγωγή των εκλογών εξελίσσονται ομαλά και οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 8πμ μέχρι τις 8μμ.Οι φοιτητές την Πέμπτη 13 Απριλίου ψήφισαν για την εκλογή των νέων διοικητικών συμβουλίων, τους εκπροσώπους σε συλλογικά όργανα διοίκησης και  λειτουργίας των ΑΕΙ και τους αντιπροσώπους τους στη ΦΕΑΠΘ. Το σύστημα απλή αναλογική και  ψηφίζουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως προκύπτουν από τους φοιτητικούς συλλόγους της κάθε σχολής είναι τα εξής:

Σχολές/Τμήμα

Ψηφίσαντες

ΑΚ

ΑΕΨ

ΑΣ

ΔΑ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΠΑΣΠ

ΑΛΛΟΙ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

859

0

189

24

35

451

114

5

Τμήμα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

958

15

268

52

29

420

101

11

Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

297

2

89

9

8

135

36

0

Τμήμα Αρχιτεκτόνων

402

0

89

78

27

154

26

3

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

428

15

157

0

0

141

36

0

Ιατρική

1.655

8

347

67

30

820

217

19[8]

Οδοντιατρική

608

0

101

40

0

259

94

69[9]

Κτηνιατρική

523

10

130

18

37

238

60

14

Γεωπονίας

981

40

261

67

19

391

139

14

Δασολογικό

550

39

156

34

9

204

70

4

Γεωλογικό

265

29

79

0

2

97

40

6[10]

Νομική

1.335

10

328

29

26

698

186

16

Οικονομικό

1.176

83

302

0

18

486

246

0

Φιλολογίας

673

42

180

25

6

295

100

0

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

545

0

156

21

9

254

86

4

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

376

0

198

0

6

132

30

4

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

177

5

54

12

4

55

40

0

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

102

0

40

22

7

19

10

0

Ιστορικό- Αρχαιολογικό

591

5

185

75

12

203

65

21[11]

Παιδαγωγικό- Ψυχολογίας

520

2

201

85

5

136

35

27[12]

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

445

7

145

0

1

155

76

41

Παιδαγωγικό προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

364

0

103

0

5

153

81

4

Θεολογική[13]

0

0

0

0

0

0

0

0

Χημικό

575

70

160

0

0

233

60

34

Βιολογικό

229

0

45

52

0

65

46

12

Μαθηματικό

725

0

235

51

6

296

90

0

Φυσικό

763

27

237

14

11

306

113

0

Φαρμακευτική

328

43

97

0

0

161

0

6

Α.Β.Σ.Θ.

1.319

10

410

41

23

578

246

11

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

1.245

0

372

32

0

570

228

9[14]

Καλών Τεχνών[15]

0

0

0

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ

19.014

462

5.314

848

335

8.105

2.671

334

 

Η ΦΕΑΠΘ για άλλη μια χρονιά ήταν επιφορτισμένη με την ανακοίνωση των επίσημων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων. Η  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει να εμφανίζει ανοδική πορεία αυξάνοντας τα ποσοστά της κερδίζοντας το 42% των ψήφων των φοιτητών και τα 26 από τα 31 τμήματα στη Θεσσαλονίκη. Η ΑΕΨ συγκέντρωσε το 27,9% και η ΠΑΣΠ αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη κατά δύο μονάδες στο 14%.Τα ποσοστά συμμετοχής στο ΑΠΘ διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα (53%) παρά τη μείωση του αριθμού των φοιτητών του πανεπιστημίου. Η Σχολή Θετικών Επιστημών (75,8%) και Επιστημών Υγείας (62,6%) παρουσιάζουν αυτή τη χρονιά τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ενώ το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (32%) και Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (49,6%) τα μικρότερα ποσοστά συμμετοχής. Επίσης παρατηρείται ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και η Α.Β.ΣΘ., με μια αριστερή «παράδοση» στην εκλογή αντιπροσώπων από το 1974, αυτή τη χρονιά επικράτησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αντίθετα το Γαλλικό και Ιταλικό φαίνεται να έχουν σταθερά αριστερή διάθεση τα τελευταία δύο χρόνια.

1.      ΦΕΑΠΘ

Το 7ο Συνέδριο της ΦΕΑΠΘ χαρακτηρίστηκε «άχρωμο» από την πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών της. Τα επεισόδια των προηγούμενων συνεδρίων είναι παρελθόν καθώς όλα κύλησαν ομαλά παρουσία λίγων φοιτητών, η πόλωση και τα επεισόδια έλειψαν από αυτό το συνέδριο που διήρκησε μόνο λίγες μέρες από τις 17 Απριλίου μέχρι τις 21 Απριλίου. Ψηφίστηκε το «πολιτικό ντοκουμέντο» και εκλέχθηκε μόνο το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της ΦΕΑΠΘ.  Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν αυτό του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Ρασίντ και με την έκδοση του.  Οι παρατάξεις «Αριστερή αγωνιστική ενότητα», ΠΑΣΠ και ΑΣ πρότειναν σχέδια ψηφισμάτων με κύριο άξονα τη μη έκδοση του Ρασίντ ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θεώρησε το θέμα άσχετο με τις αρμοδιότητες του συνεδρίου. Τελικά κανένα ψήφισμα δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ενώ συμφωνία υπήρξε σχετικά με το ψήφισμα υπεράσπισης για τη δίκη του αντιρρησία συνείδησης  Θ. Μακρή αλλά και  υποστήριξης στο πρόσωπο του. Επιπλέον, ψήφισμα υπήρξε σχετικά με το εγκαταλελειμμένο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης εκφράζοντας το αίτημα να σταματήσουν οι προσπάθειες ποινικοποίησης της κατάληψης του κτηρίου από την Πρυτανεία.

Η δύναμη των παρατάξεων όπως διαμορφώθηκε:

 

Φοιτητική Παράταξη

Έδρες

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

6

ΑΕΨ

5

ΠΑΣΠ

2

Αριστερές Συσπειρώσεις

1

ΔΑ

1

Αγωνιστική Κινήσεις

1

 

Οι παρατάξεις που συνεχίζουν να αυξάνουν τη δύναμη τους είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΑΕΨ ενώ η ΠΑΣΠ φαίνεται να υποχωρεί. Ο ΔΑ αποκτά μόλις μια έδρα μετά από την διάσπαση της από τον ενιαίο ΔΑ-ΔΕ. Και τέλος οι ΑΣ παρουσιάζουν μια σταθερή παρουσία μέσα στην ΦΕΑΠΘ.


[1] Βλ. Θεσσαλονίκη 3/4/1989.

[2] Βλ. Ελευθεροτυπία 4/4/1989 και Θεσσαλονίκη 12/4/1989.

[1] Βλ. Μακεδονία 8/4/1989.

[2] Βλ. Ελευθεροτυπία 5/4/1989.

[3] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1989.

[4] Βλ. Θεσσαλονίκη 11/4/1989.

[5] Βλ. Θεσσαλονίκη 12/4/1989.

[6] Βλ. Θεσσαλονίκη 7/4/1989.

 

[7] Το  πρόγραμμα είχε ως εξής: Παρασκευή 8/4 Ν. ΠΑΣΟΚ (10λεπτο- ΕΤ-1), ΑΣ (5λεπτο ΕΤ-1), ΟΝΝΕΔ (10λεπτο ΕΤ-2),  ΡΦ (5λεπτο ΕΤ-2). Σάββατο 9/4 ΚΝΕ (5λεπτο ΕΤ-1), ΟΝΝΕΔ (10λεπτο ΕΤ-2), ΑΣ (5λεπτο ΕΤ-2) και Ν. ΠΑΣΟΚ (10λεπτο ΕΤ-2). Κυριακή 10/4 ΡΑΝ (10λεπτο ΕΤ-1), ΟΝΝΕΔ (5λεπτο ΕΤ-1), ΡΦ (10λεπτο ΕΤ-2) και Ν. ΠΑΣΟΚ (5λεπτο ΕΤ-2).

[8] Πρόκειται για την «ΑΚΕΠ» 19 ψήφοι.

[9] Πρόκειται για την «ΑΚΕΠ» 4 και «ΕΑΚΟ» 65.

[10] Πρόκειται για την «ΑΚΕΠ» 6.

[11] Πρόκειται για την «Μ.Α.Φ.Ι.Α» 21.

[12] Πρόκειται για την «Π.Α.Γ.» 27.

[13] Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

[14] Πρόκειται για την «Α.Κ.Ε.Λ.» 9/0.

[15] Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το εκλογικό αποτέλεσμα.