FACEBOOK

1994

7 Απριλίου 1994


 1.   Το προφίλ του φοιτητή

Τα ποσοστά αποχής συνεχίζουν να απασχολούν τις φοιτητικές παρατάξεις όσο και τους κομματικούς τους φορείς. Η αδιαφορία των νέων για τις εκλογές αλλά και τα πολιτικά κόμματα είναι γεγονός ενώ εκφράζεται η έλλειψη ουσιαστικού διακυβεύματος. Η κρίση της αξιοπιστίας του φοιτητικού κινήματος είναι το φλέγον ζήτημα. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών φαίνεται να είναι τα μέτρα του Σ. Παπαθεμελή για το ωράριο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται να είναι σημαντική για τα κόμματα ειδικότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν δηλαδή οι εκλογές των πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων και οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Τέλος ακολουθούν τα συνέδρια των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Τα βασικά ιδεολογικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά του φοιτητή του 1994 όπως παρατηρούνται είναι τα εξής:

        Αριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.

       Στροφή σε μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

       Έντονα κομματικοποιημένο και λιγότερο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

       Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, αν και σταδιακά το Φ.Κ. περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

       Διεθνιστικός χαρακτήρας, η  αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονταν από στρατιωτικά καθεστώτα και υποστήριξη λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων.

       Η ακτινοβολία και το κύρος της Δύσης χάνεται και ενισχύεται ο αντιαμερικανισμός.

       Η σφοδρότατη επιθυμία έκφρασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Φ.Κ.

2.    Πορεία προς τις εκλογές

Το θέμα των Σκοπίων συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της επικαιρότητας καθώς και τα συλλαλητήρια με συνθήματα για τη Μακεδονία είναι συχνό φαινόμενο. Επιπλέον ο Αχμέτ Σαδίκ συνέχισε να προκαλεί συγκεντρώνοντας υπογραφές από βουλευτές της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και κάνοντας ενέργειες για να φτάσει το ζήτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

3.  Πως βλέπουν οι φοιτητικές παρατάξεις την αποχή

Η ΠΑΣΠ κάνει λόγο για μια γενικότερη κρίση πολιτική και ιδεολογική που «έχει καλύψει το χώρο του Πανεπιστημίου και το φοιτητικό χώρο» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Α. Στριμενίδης. Βασική αιτία σύμφωνα με την παράταξη είναι η κομματικοποίηση και οι παρατάξεις που ακολουθούν «αναχρονιστικές λογικές». Ο Ν. Μήκας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) αναγνωρίσει την κρίση αδιαφορίας και αποχής από μέρους των φοιτητών και υποστηρίζει ότι σαν παράταξη έχουν αποδείξει τη συνέπεια στα λόγια και τα έργα. Οι ΠΚΣ αναγνωρίζουν επίσης την κρίση η οποία σύμφωνα με τους ίδιους είναι γενικευμένη και δεν αναμένεται να αυξηθεί διότι δεν υπήρχε πολιτικός προσανατολισμός. Η Ένωση Αριστερών Νέων υποστηρίζει ότι η αποχή οφείλεται στην χαμένη τιμή και επικοινωνία του Φ.Κ. με την κοινωνία.

4.    Φοιτητικός λόγος, παρατάξεις και η ιδεολογική τους ταυτότητα

 

ΑΡΧΙΚΑ

ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ

ΕΤΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Α.Σ.

Αριστερά Σχήματα

1994

πρόσκεινται ιδεολογικά στη ριζοσπαστική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Δ.Α.Π. –Ν.Δ.Φ.Κ.

Δημοκρατική Ανανεωτική Πορεία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στην Νέα Δημοκρατία

Κ.Σ.Α.Σ.

Κίνηση Συνεργασίας Αυτόνομων Σχημάτων

πρόσκειται ιδεολογικά στις δυνάμεις του Συνασπισμού και των οικολόγων

Νέοι Ορίζοντες

Νέοι Ορίζοντες

πρόσκειται ιδεολογικά στην Πολιτική Άνοιξη

Π.Α.Σ.Π.

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ

Π.Κ.Σ.

Προοδευτικές Κινήσεις Συνεργασίας

πρόσκειται ιδεολογικά  στο ΚΚΕ μετά την αποχώρηση του από τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου

 
 Φοιτητικός λόγος

Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Κίνηση του ΑΠΘ

Η Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Κίνηση[1] του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές ότι «η ψήφος των φοιτητών θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η παιδεία ταυτόχρονα όμως θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο και θα ληφθεί υπόψη από την πολιτική ηγεσία της χώρας» και ζήτησαν τη μαζική προσέλευση των φοιτητών και σπουδαστών.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ[2] Θεσσαλονίκης προτείνει καθαρά πανεπιστήμια (οι εξωτερικοί τοίχοι γεμάτοι αφίσες), 4,5% ως το κατώτατο ποσοστό για την παιδεία του κρατικού προϋπολογισμού, καθιέρωση κάρτα συγγραμμάτων, κοινή δράση με τα γραφεία σταδιοδρομίας ώστε όταν αποφοιτούν οι φοιτητές να υπάρχει επαφή του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και προτείνεται ο αγώνας για να αποκτήσει το πτυχίο μεγαλύτερη αξία. Και έκδοση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών από κεντρική εφορευτική επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι νεολαίες και αν δεν είναι αυτό εφικτό προτείνουν το ρόλο της εφορευτικής επιτροπής να τον αναλάβουν οι δημοσιογράφοι της πόλης που θα επιλεγούν πάλι από κοινού. Κρίνουν απαραίτητα τα σύγχρονα εργαστήρια και βιβλιοθήκες και υποστηρίζουν την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επιπλέον υπερασπίζεται η σημαντικότητα του θέματος του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων ως κάτι που απασχολεί τους φοιτητές.

ΚΣΑΣ

Η ΚΣΑΣ[3] θεωρεί ότι τα μέτρα του Σ. Παπαθεμελή είναι περιοριστικά της ελεύθερης βούλησης  των νέων ανθρώπων για διασκέδαση και ψυχαγωγία και υποστηρίζεται ότι η απάντηση θα δοθεί από το ΑΠΘ με τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι προτάσεις τους αφορούν την περιφρούρηση- κατοχύρωση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και του ασύλου, αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, ορθολογική αξιολόγηση των πόρων από την ΕΟΚ, χρηματοδότηση από το κράτος. Επιπλέον ζητούν την ανάπτυξη της έρευνας, δέσμευση για τη μη συμμετοχή σε πολεμικές και αντί-περιβαλλοντολογικές έρευνες. Ακόμη υποστηρίζουν την αξιοποίηση όλων των κοινοτικών προγραμμάτων και την ειδίκευση πριν το πτυχίο, δημιουργία μεταπτυχιακών με δημόσιο χαρακτήρα και τη σύνδεση τους με την παραγωγική διαδικασία.

Νέοι Ορίζοντες

Οι Νέοι Ορίζοντες[4] προτείνουν τη δημιουργία εθνικού λογαριασμού για την παιδεία και την καθιέρωση ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού γι’ αυτή. Ακόμα μια από τις βασικές τους θέσεις είναι η κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων και την αντικατάσταση τους με κοινό υπερκομματικό ψηφοδέλτιο καθώς και άμεση επιλογή των εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης των σχολών και όχι από τις φοιτητικές παρατάξεις. Προτείνεται η διεύρυνση του θεσμού των δανείων και υποτροφιών επίδοσης, αναπροσαρμογή των ελαχίστων ορίων κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ερευνητικό, εργαστηριακό και διοικητικό κάλεσμα για απασχόληση φοιτητών σύμβασης ορισμένου χρόνου, πρακτική άσκηση φοιτητών σε προπτυχιακό επίπεδο και αξιοποίηση, ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου του γραφείου σταδιοδρομίας.   Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την φοιτητική παράταξη[5] δεν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά παλιότερα και δεν έχουν καμία σχέση με κομματικές και παραταξιακές θέσεις. Όσον αφορά το θέμα των μέτρων που Σ. Παπαθεμελή τα νέα άτομα είναι υπεύθυνα και μπορούν να καθορίσουν τη ζωή τους και τη διασκέδαση τους. Σύνθημα[6] «η ζωή είναι δημιουργία και όραμα και όχι ψευδαίσθηση».

ΠΑΣΠ

Η ΠΑΣΠ[7] προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από την πολιτεία και θέσπιση στο ΑΕΠ ενός πάγιου ετήσιου ποσοστού για την εκπαίδευση. Αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια ώστε να ανταποκρίνονται στις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης, άμεση χρηματοδότηση για την έναρξη ουσιαστικών μεταπτυχιακών σπουδών σε δύο επίπεδα, μάστερ και διδακτορικό και αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας. Για την φοιτητική μέριμνα προτείνεται η αύξηση στο κουπόνι σίτισης, επέκταση της κάρτας σίτισης σε όλα τα ιδρύματα, εκσυγχρονισμό των φοιτητικών εστιών και ανέγερση νέων. Στόχος[8] η απομάκρυνση από τους κομματικούς μηχανισμούς και η διεκδίκηση ουσιαστικών δικαιωμάτων και όχι αυτό του ωραρίου των νυχτερινών προγραμμάτων.

ΠΚΣ

Οι ΠΚΣ[9] Θεσσαλονίκης αυτοχαρακτηρίζονται ως ο ανερχόμενος αριστερός πόλος στο πανεπιστήμιο. Ζητούν τη μη ύπαρξη ιδιωτικών ΑΕΙ ή κολλεγίων και τη κατάργηση των ΙΕΚ ζητούν οι ΠΚΣ[10] Θεσσαλονίκης και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δωρεάν συγγράμματα και δωρεάν σίτιση για όλους του φοιτητές και υποτροφίες για αυτούς που προέρχονται από οικογένειες χωρίς οικονομική επιφάνεια. Προτείνουν και ζητούν στο πρόγραμμα τους ενιαία εργασιακά δικαιώματα για τους κατόχους του ίδιου βασικού πτυχίου και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, δημόσια και δωρεάν μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό με στόχο την αναπαραγωγή του ερευνητικού και ακαδημαϊκού δυναμικού. Τονίζουν την ανάγκη «ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, τον αγωνιστικό και διεκδικητικό του χαρακτήρα για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα με συνέπεια και διάρκεια»[11]. Επίσης ζητούν βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και σπουδαστών και σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Στόχος ο πολιτικός προσανατολισμός στη διεκδίκηση της διατήρησης και διεύρυνσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος των φοιτητών. Το θέμα του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων δεν είναι μείζονος σημασίας για τις ΠΚΣ.

 



[1] Βλ. Μακεδονία 5/4/1994.

[2] Βλ. Ελευθεροτυπία 4/4/1994, Ελληνικός Βορράς 3/4/1994 και Μακεδονία 2/4/1994.

[3] Βλ. Θεσσαλονίκη 6/4/1994 και Μακεδονία 2/4/1994.

[4] Βλ. Μακεδονία 2/4/1994 και Ελευθεροτυπία 4/4/1994.

[5] Βλ. Θεσσαλονίκη 6/4/1994.

[6] Βλ. Θεσσαλονίκη 6/4/1994.

[7] Βλ. Μακεδονία 2/4/1994 και Ελευθεροτυπία 4/4/1994.

[8] Βλ. Θεσσαλονίκη 6/4/1994.

[9] Βλ. Ριζοσπάστης 2/4,  6/4 & 7/4/1994.

[10] Βλ. Ριζοσπάστης 2/4/1994, Μακεδονία 2/4/1994 , Ελληνικός Βορράς 3/4/1994, Ελευθεροτυπία 4/4/1994 και Θεσσαλονίκη 6/4/1994.

[11] Βλ. Ριζοσπάστης 3/4/1994.

5.  Συσχετισμός παραταξιακών δυνάμεων – Συγκρούσεις με κομματικούς φορείς

Αυτή την χρονιά εμφανίζεται μια νέα φοιτητική παράταξη που πρόσκειται ιδεολογικά στην Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά. Ενώ μικρότερα σχήματα με έντονη δόση χιούμορ εμφανίστηκαν σε κάποιες σχολές όπως αυτή των «Loverboys» της Νομικής Σχολής που δήλωσαν ότι δεν τους εξέφραζε καμία άλλη πολιτική πρόταση και η «TSIO-TSIO LINOS» στο Οικονομικό Τμήμα και η Χριστιανική Ανεξάρτητη Κίνηση Θεολογικού της Θεολογικής Σχολής. Ο Συνασπισμός τα τελευταία τρία χρόνια δεν συμμετέχει στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο στα ΑΕΙ αλλά συνεργάζεται σε κάθε σχολή ή τμήμα με διάφορα ανεξάρτητα σχήματα. Οπότε μέχρι τώρα δεν είναι δυνατή η καταγραφή της δύναμης του στα Πανεπιστήμια.

6.    Ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Σε ήπιο και υποτονικό κλίμα και με τα ποσοστά αποχής των φοιτητών να αναμένονται στα ίδια επίπεδα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ μέχρι τις 8μμ. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ με ανακοίνωση της χαιρέτησε τις φοιτητικές εκλογές τονίζοντας ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι πραγματικό λειτούργημα. Οι διαδικασίες εξελίχθηκαν ομαλά εκτός από την Ιατρική Σχολή όπου σημειώθηκε ένταση μεταξύ των παρατάξεων σχετικά με την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Τελικά η ψηφοφορία στην Ιατρική ξεκίνησε δύο ώρες αργότερα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως προκύπτουν από τους φοιτητικούς συλλόγους της κάθε σχολής είναι τα εξής:

Σχολές/Τμήμα

Ψηφίσαντες

ΑΚ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΕΑΑΚ

ΚΣΑΣ

Ν. Ορ.

ΠΑΣΠ

ΠΚΣ

ΑΛΛΟΙ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

936

0

466

47

0

78

165

11

156

Τμήμα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

821

0

283

62

0

90

200

42

121

Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

338

0

126

21

0

22

72

11

71

Τμήμα Αρχιτεκτόνων

407

0

112

201

0

10

43

20

0

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

400

16

175

49

0

15

100

2

21

Ιατρική

1.111

28

496

101

0

120

213

49

50

Οδοντιατρική

473

7

182

169

0

43

117

0

11

Κτηνιατρική

457

0

206

58

0

23

94

55

0

Γεωπονίας

816

44

410

59

0

56

188

21

15

Δασολογικό

298

9

174

37

0

21

43

0

0

Γεωλογικό

233

0

92

15

0

7

40

10

0

Νομική

1.471

0

643

0

0

186

304

18

259

Οικονομικό

1.057

0

472

0

0

97

363

0

67

Φιλολογίας

415

0

171

51

0

36

100

23

13

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

351

14

192

21

0

32

75

9

0

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

210

0

92

27

0

22

42

6

0

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

112

12

36

0

11

2

19

2

25

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

123

0

47

0

0

20

25

0

21

Ιστορικό- Αρχαιολογικό

416

18

110

63

0

35

139

20

5

Παιδαγωγικό-Ψυχολογίας

329

0

93

0

0

33

94

6

81

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

410

0

177

33

0

0

92

19

62

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

231

0

89

0

0

17

97

12

0

Θεολογική

777

0

284

10

0

87

123

0

271

Χημικό

455

0

155

54

0

40

118

12

47

Βιολογικό

235

0

87

0

0

14

57

7

54

Μαθηματικό

409

0

184

32

0

20

69

24

57

Φυσικό

521

30

170

63

0

82

103

41

0

Πληροφορικής

62

0

25

0

0

7

29

1

0

Φαρμακευτική

253

28

118

0

0

24

35

1

37

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

872

9

447

17

0

17

276

51

39

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Σερρών[1]

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Εικαστικό

115

15

0

0

0

0

0

0

93

Μουσικών Σπουδών[2]

0

0

0

0

0

0

0

0

0

ΣΥΝΟΛΟ

15.113

230

6.314

1.190

11

1.256

3.436

467

1.584

 

Αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά στα χρονικά της Φ.Ε.Α.Π.Θ. δεν ήταν σε θέση να εκδώσει κοινά αποδεκτά συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Η αποχή για άλλη μια φορά επικράτησε των φοιτητικών παρατάξεων με ποσοστό της τάξης του 50%, ακολουθούν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 41,7%, η ΠΑΣΠ με 22,7%, οι Νέοι Ορίζοντες 8,3%, η ΕΑΑΚ με 7,8%, Τα αποτελέσματα δείχνουν την καθιέρωση και την κατοχύρωση των «Νέων Οριζόντων» ως μια νέα φοιτητική παράταξη. Οι αριστερές δυνάμεις παρουσίασαν μια σταθερότητα στις ψήφος τους. Η Πολυτεχνική Σχολή και οι Γεωτεχνικές Επιστήμες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής με 62% και 59,4% αντίστοιχα. Ενώ η Φιλοσοφική και η Παιδαγωγική Σχολή κατέγραψαν ποσοστά αποχής 65,3% και 62,% αντιστοίχως. Όσον αφορά την εκλογική γεωγραφία, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής επικράτησε η ΕΑΑΚ και στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, Παιδαγωγικού Ψυχολογίας και Πληροφορικής η ΠΑΣΠ.

Αυτή τη χρόνια γίνεται μια προσπάθεια συμφωνίας των παρατάξεων σχετικά με την έκδοση κοινά αποδεκτών αποτελεσμάτων έτσι συστάθηκε μια εφορευτική επιτροπή αρμόδια για την έκδοση τους αποτελούμενη από 8 μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 8 της ΠΑΣΠ, 3 της ΕΑΚΚ, 1 της ΠΚΣ και 1 του Συνασπισμού. Ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με σχετική ανακοίνωση της δήλωσε ότι αυτή τη χρονιά δε θα παραποιούσαν τα αποτελέσματα όπως άλλες χρονιές.


[1] Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.

[2] Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.