FACEBOOK

1988

17 Μαρτίου 1988


 1.    Το προφίλ του φοιτητή

Οι εκλογές του 1988 ακολούθησαν μιας περίοδο έντονης αμφισβήτησης και καταλήψεων του 1987. Το ποσοστά αποχής αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και το μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην προεκλογικές εκδηλώσεις είναι γεγονός. Το χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης είναι η οξύτητα και η πόλωση μεταξύ των παρατάξεων ενώ ένα από το βασικό διακύβευμα είναι τα ιδιωτικά ΑΕΙ και η έναρξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η «μάχη της αφίσας» για άλλη μια φορά προκαλεί προβλήματα και επεισόδια. Η μεταφορά του κομματικού ανταγωνισμούστα Πανεπιστήμια είναι έντονη σε σχέση με τους φοιτητές που φαίνονται αδιάφοροι μπροστά στις επικείμενες εκλογές.

Τα βασικά ιδεολογικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά του φοιτητή του 1988 όπως παρατηρούνται είναι τα εξής:

        Αριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.

       Στροφή σε μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

       Έντονα κομματικοποιημένο και λιγότερο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

       Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, αν σταδιακά το Φ.Κ. περιστρέφεται γύρω από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

       Τονίζεται η επανασύνδεση του φοιτητικού με το λαϊκό κίνημα.

       Διεθνιστικός χαρακτήρας, η  αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονταν από στρατιωτικά καθεστώτα και υποστήριξη λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων.

       Η ακτινοβολία και το κύρος της Δύσης χάνεται και ενισχύεται ο αντιαμερικανισμός.

       Η σφοδρότατη επιθυμία έκφρασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Φ.Κ.

 

2.    Πορεία προς τις εκλογές

Η Κύπρος μετά τις προεδρικές εκλογές επανέρχεται για να συζητήσει το  ομώνυμο ζήτημα στον ΟΗΕ και η Λευκωσία να απορρίπτει τις προτάσεις του Ντενκτάς. Εσωτερικά έχουν τερματιστεί οι εργασίες του συμβουλίου ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ ενώ εσωτερικά υπάρχουν φήμες και σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Στη Βουλή υπάρχει ένταση εξαιτίας της συζήτησης για της τουρκικές προκλήσεις καθώς το εξοπλιστικός ανταγωνισμός συνεχίζεται. Ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ αισιοδοξεί για την σύνδεση της Τουρκίας στην ΕΟΚ. Και τέλος αυξάνονται τα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης της «17 Νοέμβρη» ενώ καταγράφεται κίνηση του ΝΑΤΟ για την «17Ν».Και τέλος ο νόμος-πλαίσιο συνεχίζει να αμφισβητείται ακόμη παρά τις τροποποιήσεις που ξεκίνησαν από το 1983.

 

3.   Φοιτητικός λόγος, παρατάξεις και η ιδεολογική τους ταυτότητα

ΑΡΧΙΚΑ

ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ

ΕΤΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Α.ΔΗ.Κ.

Ανανεωτικό Δημοκρατικό Κίνημα

1988

πρόσκειται στην ιδεολογία του ΔΗΑΝΑ

Α.Κ.

Αγωνιστικές Κινήσεις

μετεξέλιξη της ΠΠΣΠ κ πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ  (μ -λ)

Α.Σ.

Αριστερές Συσπειρώσεις

πρόσκειται ιδεολογικά στη ριζοσπαστική και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Δ.Α.

Δημοκρατικός Αγώνας

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ εσωτ. - Ανανεωτική Αριστερά

Δ.Α.-Δ.Ε.

Δημοκρατικός Αγώνας -Δημοκρατική Ενότητα

πρόσκειται ιδεολογικά στην Ελληνική Αριστερά

Δ.Α.Π. –Ν.Δ.Φ.Κ.

Δημοκρατική Ανανεωτική Πορεία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στην Νέα Δημοκρατία

Π.Α.Σ.Π.

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ

Π.Σ.Κ.

Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ

 

Ο φοιτητικός λόγος

ΑΔΗΚ

Θεμελίωσης στόχος[1] της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Κίνησης η αύξηση των ποσοστών της παράταξης στις εκλογές και η απόκτηση ενός εκπροσώπου στην ΕΦΕΕ.

ΑΚ

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις[2] μιλούν για ενίσχυση του αγώνα ως «ο μόνος που μπορεί να βάλλει φραγμό στην κυβερνητική επίθεση ενάντια στη σπουδάζουσα νεολαία» και τονίζουν ότι θα πρέπει να αναδειχθεί η αναγκαιότητα για Φ.Κ. «αντιιμπεριαλιστικό» συμμέτοχο στους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης, της λιτότητας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας. Τα μέλη των ΑΚ είναι αρνητικά την αναβάθμιση που θα επιφέρει ταξικούς φραγμούς και υπερασπίζονται τους φοιτητές και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα του κινήματος.

ΑΣ

Οι Αριστερές Συσπειρώσεις κατεβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές με το σύνθημα[3] «εμπρός για νέες καταλήψεις».

ΔΑ-ΔΕ

Στόχος[4] της ΔΑ-ΔΕ (Ελληνική Αριστερά) η δημιουργία ενός ανοιχτού πανεπιστημίου στην κοινωνία για ένα φοιτητικό κίνημα ενωτικό και αυτόνομο.

ΔΑ

Το νέο πλαίσιο[5] των «αγωνιστικών διεκδικήσεων και αλλαγών» της παράταξης του Δημοκρατικού Αγώνα (ΚΚΕ εσωτερικού –Ανανεωτική Αριστερά) αφορά τη ριζική αλλαγή του εξεταστικού και της οργάνωσης των σπουδών (κατάργηση εξαμήνου), την υπεράσπιση ελεύθερων ανταλλαγών σε όλη την Ευρώπη και συγχρόνως απόρριψη των προγραμμάτων Erasmus και Commet και την υπεράσπιση του μαζικού πανεπιστημίου χωρίς τεχνητές διακρίσεις και ανισότητες (για τα μεταπτυχιακά και ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση). Και κατάργηση του καθεστώτος του «ενός και μοναδικού συγγράμματος» που προάγει την μονομέρεια. Στόχος η αποφασιστική ενδυνάμωση των αντιλήψεων ενός αυτόνομου, αγωνιστικού, πολιτικοποιημένου φοιτητικού κινήματος σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

 Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ[6] κάνει λόγο για κρίση της ανώτατης εκπαίδευσης και προτείνει την συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων ΑΕΙ με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η ισότητα των ευκαιριών για τους οικονομικά ασθενέστερους μέσω συστήματος υποτροφιών ενώ παράλληλα αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΑΕΙ και κατ’ επέκταση αναβάθμιση των σπουδών, θα υπάρχουν πολλές επιλογές για τους νέους σε δημόσιο και ιδιωτικό πανεπιστήμιο και δε θα διαρρεύσει συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Η δωρεάν παιδεία να καταργηθεί για τους οικονομικά ισχυρότερους και να επεκταθεί για τους ασθενέστερους. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα να ρυθμίζονται από κάθε τμήμα ξεχωριστά και με αφορμή της έναρξης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το 1988 τονίζουν τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι θα ωφελήσουν τη χώρα. Η κάρτα συγγραμμάτων προτείνεται ως λύση στο ένα και μοναδικό σύγγραμμα.  Σύνθημα[7] «φιλελεύθερη άνοιξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και στόχος η αναβάθμιση της δωρεάν παιδείας.

ΠΑΣΠ

Οι προτάσεις της ΠΑΣΠ[8] αυτή τη χρονιά αφορούν την ίδρυση συστηματικών μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια, την προώθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων της ΕΟΚ, υποστήριξη μιας ισότιμης διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας και προτάσεις για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αναβάθμιση των σπουδών και τη διόρθωση του εξεταστικού συστήματος. Επιπλέον, αποδοκιμάζεται ο ακαδημαϊκός απομονωτισμός και  υποστηρίζεται η επιτακτική ανάγκη η αύξησης της χρηματοδότησης της ανώτατης παιδείας όσο και η απορρόφηση των υπαρχουσών κονδυλίων. Ενώ κάθετη είναι η άρνηση ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ.

ΠΣΚ

Η ΠΣΚ[9] αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολική και βασικές τις θέσεις αφορούν τρία μεγάλα όχι, στα κοινοτικά προγράμματα Erasmus και Commet, στα μεταπτυχιακά και στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Προτείνουν αλλαγές στις προπτυχιακές σπουδές και καθιέρωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών αμειβόμενη τουλάχιστον με το βασικό μισθό. Όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές προτείνουν αυτές να οδηγούν σε διδακτορικό δίπλωμα και όχι σε ενδιάμεσους τίτλους. Δωρεάν χορήγηση ενός τουλάχιστον συγγράμματος, ενίσχυση των βιβλιοθηκών και δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου. Σύνθημα: «όχι στην παιδεία δύο ταχυτήτων που προωθούν ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΕΟΚ- ολιγαρχία». Στόχος[10] των μελών της η αγωνιστική γραμμή ενάντια στην συντηρητική αναδιάρθρωση της παιδείας και δίνεται προτεραιότητα στην φοιτητική μέριμνα.



[1] Βλ. Ελευθεροτυπία 6/3/1988 και Θεσσαλονίκη 14/3/1988.

[2] Βλ. Θεσσαλονίκη 16/3/1988.

[3] Βλ. Μακεδονία 5/3/1988.

[4] Βλ. Θεσσαλονίκη 14/3/1988 και Αυγή 16/3/1988.

[5] Βλ. Θεσσαλονίκη 10/3, 14/3 & 17/3/1988 και επιπλέον Ελευθεροτυπία 10/3/1988.

[6] Βλ. Ελευθεροτυπία 6/3/1988 και Θεσσαλονίκη 14/3/1988.

[7] Βλ. Μακεδονία 17/3/1987.

[8] Βλ. Μακεδονία 5/3/1988, Ελευθεροτυπία 6/3/1988 και Θεσσαλονίκη 10/3/1988 και 14/3/1988.

[9] Βλ. Μακεδονία 5/3/1988, Ελευθεροτυπία 6/3 & 10/3/1988 και Θεσσαλονίκη 14/3/1988.

[10] Βλ. Μακεδονία 17/3/1988.

4.    Συσχετισμός παραταξιακών δυνάμεων – Συγκρούσεις με κομματικούς φορείς

Ένα νέο κόμμα Το νέο Κόμμα της Αριστεράς ιδρύθηκε το 1987 και οι βασικές του θέσεις έτσι όπως καταγράφηκαν ήταν οι εξής:

       Το δικομματικό παιχνίδι μπλοκάρει την πολιτική ζωή της χώρας, αφυδατώνει την κοινωνική δυναμική και οδηγεί σε δεξιές λύσεις Όσο οι ριζοσπαστικές κοινωνικές και αριστερές δυνάμεις δεν κινητοποιούνται, ο δικομματισμός θα βασιλεύει, θα εντείνονται τα αδιέξοδα ενισχύονται οι συντηρητικές απόψεις

       Οργανώνουμε το Συνέδριο της Άνοιξης για να ενισχύσουμε την επαναστατική, ριζοσπαστική και δημοκρατική παράδοση της αριστεράς. Το εγχείρημα αυτό ανταποκρίνεται στην επιταγή των καιρών, εκφράζει την ανάγκη να απαντήσει η Αριστερά στα νέα προβλήματα που θέτει η εποχή μέσα από τις καινούργιες μορφές οργάνωσης και πάλης 

       Τo νέο κόμμα στηρίζεται στην απόγνωση των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών και επιχειρεί να συνθέσει οργανικά στη δομή, τη λειτουργία και τη δράση που τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας 

       Οι προτάσεις υπαγορεύονται από την αντίληψη της συνεχούς κινητοποίησης της πολιτικής και του κράτους, της διεύρυνσης των μορφών άμεσης δημοκρατίας και της αναβάθμισης των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Η ανάπτυξη που προτείνεται στοχεύει στη δυναμική προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας στις πραγματικότητες του διεθνούς ανταγωνισμού και καταμερισμού εργασίας

       Κεντρική ιδέα η συνεχής διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που καθορίζουν τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατευθύνσεις.

 

Τα τρία μέτωπα δράσης όπως καθορίστηκαν σε σύσκεψη στελεχών της ΕΑΡ αφορούν νέους τύπους οικονομικής ανάπτυξης, δημοκρατική μεταρρύθμιση κράτους και θεσμών και υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν τέσσερις συνδικαλιστές που είχαν ιδρύσει μαζί με άλλα στελέχη τη ΣΣΕΚ. Ενώ το ΚΚΕ επιδιώκει τη διαμόρφωση ισχυρής συνασπισμένης Αριστεράς. Η ΑΔΗΚ φαίνεται να εμφανίζει ενδοπαραταξιακά προβλήματα που προέρχονται και από το τον κομματικό της φορέα, ωστόσο συμμετέχει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Η ΔΑ-ΔΕδιασπάται αυτή τη χρονιά και κατεβαίνουν στις εκλογές ως δύο διαφορετικές παρατάξεις αυτή του Δημοκρατικού Αγώνα και αυτή του Δημοκρατικού Αγώνα-Δημοκρατικής Ενότητας διεκδικώντας την πλειοψηφία των φοιτητών που πρόσκεινται στην ανανεωτική αριστερά. Η διάσπαση επισημοποιήθηκε με τις ανακοινώσεις της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και των νέων της ΕΑΡ, η αφορμή η αποχώρηση του ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος από τη Δημοκρατική Ενότητα Θεσσαλονίκης στο τελευταίο πανσπουδαστικό συνέδριο και η συνέντευξη τύπου της φοιτητικής παράταξης στις 9 Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο νεολαίες κατηγορούν η μια την άλλη για τη διάσπαση και δηλώνουν ότι θα απομονώσουν όσους επιχειρούν να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της παράταξης. Βέβαια η διάσπαση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά οφείλεται και στις εσωκομματικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΚΚΕ εσωτερικού  και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

5.    Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Οι εκλογές και αυτή τη χρονιά διεξήχθησαν ταυτόχρονα στις 17 Μαρτίου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις έχουν ολοκληρωθεί. Οι κάλπες παρέμειναν ανοιχτές από τις 8 πμ μέχρι τις 8 μμ. Οι στρατευμένοι φοιτητές συμμετείχαν και σε αυτές τις εκλογές μετά από την άδεια που δόθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Χαραμπόπουλο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως προκύπτουν από τους φοιτητικούς συλλόγους της κάθε σχολής είναι τα εξής:

 

Σχολές/Τμήμα

Ψηφίσαντες

ΑΔΗΚ

Α.Κ.

ΑΣ

ΔΑ-ΔΕ

ΔΕ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΠΑΣΠ

ΠΣΚ

ΑΛΛΟΙ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

763

0

0

28

20

35

342

96

197

12

Τμήμα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

869

0

0

43

27

67

312

80

240

0

Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

339

0

0

12

20

5

113

42

101

21

Τμήμα Αρχιτεκτόνων

411

0

0

69

18

14

131

21

124

4

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

417

0

0

0

44

13

117

37

145

17

Ιατρική

1.572

0

0

96

19

70

702

144

366

40

Οδοντιατρική

639

0

0

23

88

4

231

90

127

20

Κτηνιατρική

487

0

0

14

16

23

210

58

123

0

Γεωπονίας

956

0

0

56

22

19

358

132

290

43

Δασολογικό

549

0

0

36

7

17

201

62

154

31

Γεωλογικό

347

0

0

0

0

14

103

53

94

50

Νομική

1.462

0

0

42

30

81

695

321

200

49

Οικονομικό

1.222

0

0

27

17

33

440

226

416

17

Φιλολογίας

726

0

0

0

0

36

291

80

231

42

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

593

0

0

0

7

16

243

96

175

35

Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

306

0

0

0

11

6

114

22

122

8

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

192

0

0

18

0

9

59

39

54

3

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

94

0

0

20

6

6

12

5

36

0

Ιστορικό- Αρχαιολογικό

600

0

0

0

23

26

181

50

196

76

Παιδαγωγικό-Ψυχολογίας

510

0

0

8

14

8

116

29

208

96

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

341

0

0

0

0

34

111

40

95

40

Παιδαγωγικό προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

378

0

0

0

39

0

124

83

108

7

Θεολογική

1.036

15

0

0

4

13

349

97

207

318[1]

Χημικό

572

0

73

0

9

0

201

72

163

17

Βιολογικό

263

0

0

0

6

0

52

39

72

76

Μαθηματικό

701

0

0

36

13

7

222

110

270

3

Φυσικό

823

30

0

0

11

21

266

83

272

0

Φαρμακευτική

336

0

0

0

0

6

124

39

96

48

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

1.382

0

0

45

8

12

529

206

547

3

Καλών Τεχνών

63

0

0

0

0

0

0

0

48

0

ΣΥΝΟΛΟ

18.949

45

73

573

479

595

6.949

2.452

5.477

1.076

 

 

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήρθε πρώτη δύναμη σε 20 από τα 31 των τμημάτων και των σχολών, αξιοσημείωτο ότι το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που ήταν το μοναδικό με «παράδοση» στην εκλογή της ΠΣΚ ως πρώτη σε δύναμη, αλλάζει προσανατολισμό επιλέγοντας την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Στην Θεσσαλονίκη επικράτησαν οι προσκείμενοι στην ΕΑΡ αν και σε πανελλαδικό επίπεδο κυριάρχησε ο Δημοκρατικός Αγώνας. Δύο μέρες μετά τις εκλογές η ΕΦΕΕ προσπαθούσε να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα. Ενώ στην περίπτωση της ΦΕΑΠΘ δε καταγράφεται κάποιο πρόβλημα στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων. Η αποχή ανακηρύσσεται ως η μεγαλύτερη δύναμη που πιθανότατα να οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης από μέρους των φοιτητών στους οργανωμένους φοιτητικούς συνδικαλιστικούς φορείς. Στο ΑΠΘ από τους 35.167 φοιτητές ψήφισαν οι 18.949 με ποσοστό συμμετοχής 53% παρουσιάζοντας μείωση 7,5 μονάδες. Οι σχολές με τη μικρότερη συμμετοχήαυτή τη χρονιά ήταν η Σχολή Καλών Τεχνών με 16,5%, Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 36,8% και η Θεολογική με 49,3%. Ενώ οι σχολές με τη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των φοιτητών σημειώθηκε στο ΤΕΦΑΑ με 77,7%, Θετικών Επιστημών 65,6%,  Πολυτεχνικής Σχολής και Επιστημών Υγειάς με 60% αντίστοιχα. Ενστάσεις για τα αποτελέσματα εκφράστηκαν τόσο από την ΠΑΣΠ όσο και από την ΔΑ-ΔΕ (ΕΑΡ). Συγκεκριμένα, η ΔΑ-ΔΕ κατηγορεί την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ότι προσπάθησε να προσεταιριστεί τα αποτελέσματα προς όφελος της ενώ κατηγορεί και ΠΣΚ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση του ΔΑ Φιλοσοφικής, Φυσικού και Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ που ζήτησαν να καταγραφούν ξεχωριστά αλλά καταγράφηκαν στους «διάφορους».


 

[1] Πρόκειται για την «ΟΡΘΑ» 219 και «ΑΘΕΚ» 99 ψήφοι.