FACEBOOK

1978

20 Ιανουαρίου 1978


1.   Το προφίλ του φοιτητή

Τα αιτήματα του Φ.Κ. έχουν επικεντρωθεί γύρω από την παιδεία στην υπηρεσία του λαού και της πάλης για την διεκδίκηση και υπεράσπιση ενός δημοκρατικού Πανεπιστημίου αλλά και τον γενικότερο εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής της χώρας. Είναι σαφής η μετακίνηση από τα στενά εσωτερικά προβλήματα του Πανεπιστημίου σε μια άλλη μορφή φοιτητικών διεκδικήσεων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Πλέον το Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές περισσότερο αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την κοινωνία.  Επιπλέον είχαν προηγηθεί στις 20 Νοεμβρίου του 1977 οι βουλευτικές εκλογές. Τα αποτελέσματα αυτή της αναμέτρησης έδειξαν ένα μεταβαλλόμενο συσχετισμό δυνάμεων γεγονός που δημιούργησε ένα καινούριο κλίμα διεκδικήσεων και ένα αίσθημα ανανέωσης που σαφέστατα επηρέασε και τον φοιτητικό κόσμο. Άξια προσοχής τα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές, η αυτονομία του φοιτητικού συνδικαλισμού και το ζήτημα των κομματικών επιρροών.

Τα βασικά ιδεολογικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά του φοιτητή του 1978 όπως παρατηρούνται είναι τα εξής:

        Αριστερά και προοδευτικά χαρακτηριστικά.

       Έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

       Έντονη παρουσία και παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων της χώρας και σαφέστατη διατύπωση των απόψεων και των θέσεων της παράταξης μέσα από προκηρύξεις  αλλά και συνθήματα.

       Έντονος διεθνιστικός χαρακτήρας, η  αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονταν από στρατιωτικά καθεστώτα και υποστήριξη λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων.

       Η ακτινοβολία και το κύρος της Δύσης χάνεται και ο αντιαμερικανισμός  κυριαρχεί με διαδηλώσεις και κατ’ επέκταση αναβάθμισης του κύρους των αντιπάλων της Αμερικής στα μάτια των φοιτητών.

        σφοδρότατη επιθυμία έκφρασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά το Φ.Κ. αλλά και το Λαϊκό Κίνημα.

       Και αποκτά μια «νέα φωνή» μέσα από την (ΦΕΑΠΘ) και μια νέα μορφή νομιμοποίησης του κινήματος μέσα από τους  νόμιμους και «τοπικούς» αντιπρόσωπους που εκλέχθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες.

       Σύνδεση του Φ.Κ. της Θεσσαλονίκης με την πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης.

       Και τέλος ο φοιτητής δεν έχει άμεση και προσωπική σχέση με τους αντιδικτατορικούς αγώνες των περασμένων χρόνων, επομένως η αναφορά σε αυτούς τους αγώνες δεν έχει πλέον εμπειρικό αντίκρισμα.

 

2.   Πορεία προς τις εκλογές

Ενώ οι φοιτητές ετοιμάζονται για τις εκλογές τους, παράλληλα τα εθνικά θέματα συνεχίζουν να απασχολούν τον τύπο καθώς είναι μια χρονιά καμπή για την εξωτερική πολιτική. Δίνονται διαβεβαιώσεις για ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979. Σχετικά με το Αιγαίο, το Κυπριακό, την επιστροφή στο ΝΑΤΟ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Η Τουρκία εμφανίζεται αδιάλλακτη σχετικά με το Αιγαίο έχοντας προκλητικές αξιώσεις. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές επικρατεί γενικότερος αναβρασμός στις φοιτητικές παρατάξεις με εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, εξαγγελίες προγραμμάτων και συνελεύσεις εκλογοαπολογιστικού χαρακτήρα για την ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε. Ωστόσο ένα ζήτημα που απασχολεί όσον αφορά τις φοιτητικές παρατάξεις είναι αυτό της «παραταξικοποίησης» (αν και είχε τεθεί το ίδιο ζήτημα την προηγούμενη χρονιά από άλλους φορείς) και την πρόκληση έντονων ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων.

 

3.   Φοιτητικός λόγος, παρατάξεις και η ιδεολογική τους ταυτότητα

 

ΑΡΧΙΚΑ

ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ

ΕΤΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Α.Α.Σ.Π.Ε.

Αντιφασιστική Αντιιμπεριαλιστική Σπουδαστική Παράταξη Ελλάδας

1978

πρόσκειται ιδεολογικά στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδος

Δ.Ε.

Δημοκρατική Ενότητα

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ εσωτ.  (οι δυνάμεις οι προσκείμενες στα υπόλοιπα κόμματα της συμμαχίας αποχώρησαν ή εκφράστηκαν πλέον ενιαία)

Δ.Α.Π. –Ν.Δ.Φ.Κ.

Δημοκρατική Ανανεωτική Πορεία - Νέα Δημοκρατική Φοιτητική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στην Νέα Δημοκρατία

Δ.Π.

Δημοκρατική Πορεία

πρόσκειται ιδεολογικά στην Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ), μετεξέλιξη της Ένωσης Κέντρου- Νέες Δυνάμεις

Π.Α.Σ.Π.

Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ

Π.Π.Σ.Π.

Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ (μ-λ)

Π.Σ.Κ.

Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στο ΚΚΕ

Χ.Σ.Κ.

Χριστιανοσοσιαλιστική Κίνηση

πρόσκειται ιδεολογικά στη Χριστιανική Δημοκρατία

 

        Φοιτητικός λόγος

ΑΑΣΠΕ

Η ΑΑΣΠΕ[1]τάχθηκε κατά της «αντιφοιτητικής και αντιεκπαιδευτικής» πολιτικής της κυβέρνησης. Προτείνει αντιηγεμονιστική ενότητα των σπουδαστών και του λαού, την επέμβαση στο αντεθνικό και αντιλαϊκό προσανατολισμό της παιδείας για προοδευτικές αλλαγές με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και του τόπου μπροστά στις απειλές για την εθνική ανεξαρτησία. Και τέλος δηλώνουν ότι οι φοιτητικές εκλογές είναι ένα βήμα για την ενότητα της εργατικής τάξης, λαού και φοιτητών. Σύνθημα τους: «δυνατό, πατριωτικό, δημοκρατικό Φ.Κ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ[2] με σύνθημα[3] «μάχη για τη δημοκρατία», οι στόχοι όπως περιγράφηκαν ήταν οι εξής:  

       Ουσιαστικοποίηση των σπουδών και η ταχύτατη εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη με κύριο στόχο την εντατικοποίηση του ρυθμού λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε βαθμό αντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας και των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

       Αλλαγή δια νόμου της δομής και των διαδικασιών των συλλόγων και αποκλειστική ενασχόληση με θέματα αφορούν τους φοιτητές και τα προβλήματα τους. Υποστηρίζουν ότι η αυτονομία[4] έχει καταλυθεί.

       Την ρύθμιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των σπουδών και της έρευνας, της αξιοπρέπειας, την δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης κ.α.

ΔΕ

Η κρίση του φοιτητικού κινήματος, όπως παρατηρείται και περιγράφεται από την συγκεκριμένη παράταξη[5], έχει διαδεχτεί την εποχή έντονης μαχητικότητας και αγωνιστικότητας. Η κρίση αυτή αφορά τα προβλήματα του Φ.Κ. και τις κυβερνητικές επιλογές στην παιδεία. Οι στόχοι λοιπόν είναι:

       Την ουσιαστική κατοχύρωση της αυτονομίας του Φ.Κ.

       Την δημιουργία των Επιτροπών Φοιτητικού Ελέγχου (ΕΦΕ)

       Την προώθηση της ενότητας του

       Και την σύνδεση του με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

ΔΠ

Να ξεπεραστεί η κρίση[6] του Φ.Κ.  και υποστήριξαν ένα αυτόνομο Φ.Κ αλλά στο πλαίσιο μιας αμφίδρομης σχέσης και επικοινωνίας με τα πολιτικά κόμματα. Το πρόβλημα της απομαζικοποίησης του κινήματος είναι η συνεργασία και η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων. Στόχος ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός της παιδείας, νέα προγράμματα σπουδών, δημοκρατικότερο νόμο-πλαίσιο κ.α.

ΠΑΣΠ

Ο βασικός άξονας[7] έχει άμεση σχέση με το αντίκτυπο που έχει το πανεπιστήμιο στην κοινωνία, τονίζοντας ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ανύπαρκτα σαν κοινωνικό στοιχείο. Βασική στρατηγική της ΠΑΣΠ[8] όπως έγινε γνωστό στην συνέλευση στις 17 Ιανουαρίου ήταν «να εντείνουμε τους αγώνες μας στο πλάι του λαού για μια παιδεία στην υπηρεσία του». Δηλαδή, μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και ο τρόπος επίτευξης της ο εκδημοκρατισμός της. Η σύνδεση δε του Φ.Κ. με το Λαϊκό Κίνημα θεωρείται ουσιώδης. Επομένως επιδιώκονται δημοκρατικές αλλαγές στις δομές, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του πανεπιστημίου.  Οι διεκδικήσεις της ΠΑΣΠ για αυτό το ακαδημαϊκό έτος είναι:

       Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

       Αλλαγές στο περιεχόμενο σπουδών και του τρόπου διδασκαλίας

       Το εξεταστικό ζήτημα (επιλογή θεμάτων, καθορισμός ύλης κ.α.)

       Δημοκρατική οργάνωση του πανεπιστημίου (αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκές ελευθερίες κ.α.)

       Να δυναμώσει η ενότητα των φοιτητών

        Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

       Αρχή η αυτονομία[9] του Φ.Κ. (άρνηση οργανωτικής παρέμβασης από άλλο φορέα αλλά όχι άρνηση πολιτικής παρέμβασης)

Συνθήματα «ΠΑΣΠ- πρωτοπορία», «εμπρός για δημοκρατική ΕΦΕΕ» και «Κίνημα μαζικό, δυνατό».

ΠΠΣΠ

Καλούν[10] τους φοιτητές να ψηφίσουν «για ένα μαζικό, αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα. Για μια παιδεία για όλο το λαό σε μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη και δημιουργική». Όσον αφορά την αυτονομία του Φ.Κ. υποστηρίζουν ότι αυτονομία δε σημαίνει απολιτικοποίηση.

ΠΣΚ

Ο προσανατολισμός[11] του φοιτητικού κινήματος, μέσα από την ενωμένη πάλη των φοιτητών, θα πρέπει να είναι:

       Η απόσυρση του κυβερνητικού νόμου-πλαίσιου και κατάρτιση ενός Δημοκρατικού Καταστατικού Χάρτη για την Ανώτατη Παιδεία.

       Διπλασιασμός των δαπανών για την Ανώτατη Εκπαίδευση

       Προώθηση ειδικών μέτρων για τον εργαζόμενο φοιτητή

       Οργάνωση του ελεύθερου χρόνου του φοιτητή

ΧΣΚ

Η παράταξη[12]αυτή δηλώνει ότι είναι υπέρ της πολιτικοποίησης και όχι της κομματικοποίησης. Είναι κατά της «παραταξικοποίησης» και ενασχόλησης των φοιτητών με θέματα που δεν τους αφορούν  άμεσα την ιδιότητα του φοιτητή.



 

[1] Βλ. Θεσσαλονίκη 20/1/1978 και Ελευθεροτυπία 16/1/1978.

[2] Βλ. Θεσσαλονίκη και Ελευθεροτυπία 19/1/1978 και Καθημερινή 19/1/1978.

[3] Βλ. Ελληνικός Βορράς 18/1/1978.

[4] Βλ. Ελευθεροτυπία 17/1/1978.

[5] Βλ. . Ελληνικός Βορράς 18/1/1978.

[6] Βλ. Ελευθεροτυπία 16/1/1978.

[7] Βλ. Θεσσαλονίκη 17/1 και 20/1/1978, Το Βήμα 19/1/1978 και Ελευθεροτυπία 16/1 και 19/1/1978.

[8]Βλ. Παπανδρέου Α., Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους φοιτητές στη μάχη για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού, Θεσσαλονίκη, φ. 24 Ιανουαρίου 1978.

[9] Βλ. Ελευθεροτυπία 18/1/1978.

[10] Βλ. Θεσσαλονίκη 20/1/1978 και Ελευθεροτυπία 18/1/1978.

[11] Βλ. Θεσσαλονίκη και Μακεδονία 17/1/1978.

[12] Βλ. Θεσσαλονίκη 20/1/1978.

4.   Συσχετισμός παραταξιακών δυνάμεων – Συγκρούσεις με κομματικούς φορείς

Προεκλογικά καταγράφεται μια εσωτερική κρίση στο ΚΚΕ εσωτερικού και του «Ρήγα Φεραίου». Το πρόβλημα που ανέκυψε στη νεολαία του κόμματος είχε σαν αποτέλεσμα τη σύσταση μιας τετραμελούς επιτροπής η οποία μελέτησε την κατάσταση και εισηγήθηκε την μετακίνηση και απομάκρυνση τεσσάρων στελεχών του «Ρ.Φ.». Αναμενόμενο ήταν να διαταραχτούν και οι ισορροπίες στη Θεσσαλονίκη με 41 στελέχη του «Ρ.Φ.» να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της διαγραφής ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει μέλη και στελέχη. Στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή όσον αφορά τον συσχετισμό των δυνάμεων ωστόσο ήταν αρκετή για την αναστάτωση των προσκείμενων παρατάξεων στο ΚΚΕ εσωτερικού εξαιτίας προεκλογικής εκστρατείας. Τα σχετικά δημοσιεύματα καταλήγουν ότι πιθανότατα το πρόβλημα να επιλυθεί μετά τις φοιτητικές εκλογές.

Ιδρύεται μια «νέα πανελλήνια φοιτητική οργάνωση» η  Φοιτητική Εθνική Αγωνιστική Κίνηση (Φ.Ε.Α.Κ.) που δήλωσε ότι θα αγωνιστεί συστηματικά και υπεύθυνα για όλα τα εκκρεμή φοιτητικά προβλήματα. Οι βασικοί πυλώνες αυτής της κίνησης είναι:

□    Ο αγώνας με βάση τις παραδόσεις και αξίες του Έθνους

□      Ο αγώνας για την πνευματική καλλιέργεια και την επιστημονική μόρφωση των Ελλήνων φοιτητών

□      Καλύτερες, ουσιαστικές και πραγματικά Ελληνικές συνθήκες παιδείας

□      Αγώνας για ένα σφριγηλό, ανεξάρτητο και δημιουργικό Φ.Κ. για να γκρεμίσει το μαρξιστικό κατεστημένο των ΑΕΙ.

□       Κατοχύρωση του Πανεπιστημιακού Ασύλου από εξωφοιτητικά στοιχεία και τους επαγγελματίες εργατοπατέρες.

□        Θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην μετατροπή των φοιτητικών οργανώσεων σε κομματικά παραρτήματα και στην διάσπαση του φοιτητικού κόσμου,

□        Προαγωγή των εθνικών επιδιώξεων

□       Πεποίθηση: τα φοιτητικά ζητήματα είναι υπόθεση καθαρά φοιτητική.

Βέβαια λίγες μέρες πριν τις εκλογές η Φ.Ε.Α.Κ. αποφασίζει να αποσυρθεί από την εκλογική διαδικασία λόγω των «συνθηκών τρομοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν. Κα ζήτησαν από τους φοιτητές να απέχουν από τις μη νομότυπες διαδικασίες. Επίσης εμφανίζεται η Π.Α.Π., η συγκεκριμένη παράταξη καταγράφεται ως «Παράταξη Αγωνιστικής Πρωτοπορίας». Δεν υπάρχουν στοιχεία για την συγκεκριμένη παράταξη ωστόσο καταγράφεται η παρουσία της στις 18 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» όπου και συγκεντρώθηκαν όλες οι παρατάξεις που θα συμμετείχαν στις επικείμενες εκλογές για να παρουσιάσουν και να αναλύσουν τα προγράμματα τους. 

Ιδρύεται και μια άλλη παράταξη από τους φοιτητές του ΑΠΘ, η «Φιλελεύθερη Φοιτητική Κίνηση» (Φ.Φ.Κ.). Οι φοιτητές αυτοί δηλώνουν πίστη στις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές και επιδιώκουν ένα Φ.Κ. ρεαλιστικότερο και μαζικότερο. Οι βασικότερες αρχές τους είναι:

□ Ανεμπόδιστη έκφραση όλων των φοιτητών

□ Υπεράσπιση σπουδαστικών συμφερόντων και όχι στην εξυπηρέτηση κομματικών σκοπών

□  Ευρύτερη ισότιμη συνεργασία των σπουδαστών

Επίσης εσωτερική πολιτική κρίση λαμβάνει χώρα στην Ε.ΔΗ.Κ και κατ’ επέκταση στην ΕΣΔΗΝ. Η κρίση αφορούσε το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιούνταν για την εκλογή ηγεσίας. Το θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος ήταν για το ποιοι θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογή ηγέτη και το θέμα λειτουργίας του κόμματος. Πιθανότατα το ζήτημα αυτό να επηρέασε την ενδοπαραταξιακή ισορροπία της Δ.Π. στις εκλογές αν και κάτι τέτοιο πιθανότατα να μη μπορεί να αποδειχθεί. Γενικότερα παρατηρούνται διεργασίες στο εσωτερικών των κομμάτων τόσο της Δεξιάς όσο και της Άκρας Αριστεράς που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει επιπτώσεις στις φοιτητικές παρατάξεις.

 

5.   Ημέρα διεξαγωγής των εκλογών

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου όλα είναι έτοιμα, η διαδικασία εκλογής των νέων συμβουλίων των φοιτητικών παρατάξεων εξελίσσεται ομαλά από τις 8 πμ. μέχρι τις 6 μμ. Η μόνη διαφορά σε αυτές τις εκλογές είναι ότι ορισμένες σχολές έχουν κρατήσει ανοιχτούς τους φοιτητικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να εγγράφονται ή να ανανεώνουν την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές. Τα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως προκύπτουν από τους φοιτητικούς συλλόγους της κάθε σχολής είναι τα εξής:

 

Σχολές/Τμήμα

Ψηφίσαντες

ΑΑΣΠΕ

ΔΑ-ΔΕ[1]

ΔΠ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΠΑΣΠ

ΠΠΣΠ

ΠΣΚ

ΑΛΛΟΙ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

867

47

191

29

87

200

83

183

0

Τμήμα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

445

8

94

22

60

71

46

115

0

Τμήμα Αρχιτεκτόνων

511

31

120

0

51

96

76

108

 

0

Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων

325

16

46

0

35

68

35

122

0

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

253

6

82

0

19

56

37

53

0

Ιατρική

1.579

32

310

82

198

437

80

324

0

 Οδοντιατρική

629

2

114

38

87

168

49

138

0

Κτηνιατρική

536

0

66

18

95

127

74

147

0

Γεωπονοδασολογική

 

377

0

35

17

59

108

25

121

0

Γεωλογικό

306

10

5

0

35

94

1

80

0

Νομική

1.528

32

274

62

204

199

64

373

0

Οικονομικό

1.075

0

156

0

118

385

47

303

0

Φιλοσοφική

1.970

36

446

94

209

529

101

541

0

Θεολογική

264

0

27

0

138

67

0

28

0

Βιολογικό

307

4

97

0

41

48

16

94

0

Μαθηματικό

958

37

139

0

137

288

70

252

0

Χημικό

557

6

28

0

19

26

37

23

0

Φυσικό

933

37

139

0

137

288

70

252

0

Φαρμακευτική

549

0

74

0

60

144

92

113

0

Ε.Α.Σ.Α.

155

0

0

0

0

84

18

53

0

ΣΥΝΟΛΟ

14.124

267

2.487

456

1.772

3.467

1.025

3.404

0

 

 

Ο έντυπος τύπος χαρακτήρισε «μαζική» τη προσέλευση των φοιτητών Θεσσαλονίκης και καταγράφεται ένα αίσθημα ενθουσιασμού και ανακούφισης. Συνολικά ψήφισαν 13.837 φοιτητές. Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν τόσο από το πολιτικό κόσμο όσο και από τις φοιτητικές παρατάξεις και τους φοιτητικούς συνδικαλιστικούς φορείς. Το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΠΘ συνεχίζει να παρουσιάζει ανοδική πορεία φτάνοντας το 55,8%. Οι Χημικοί Μηχανικοί με ποσοστό συμμετοχής 92,5%, η Κτηνιατρική Σχολή με 81,4% και το Τμήμα Αγρονόμων-Τοπογράφων με 80,6% παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά. Ενώ το Οικονομικό 42,3%, η Νομική 47,7% και η Θεολογική καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής.


[1]Σε αυτή τη φοιτητική εκλογική αναμέτρηση εμφανίζεται ένας συνασπισμός φοιτητικών παρατάξεων, πρόκειται για την συνεργασία ΔΗΣΥΚ – ΑΣΠ – ΑΣΚ – Δ.Α. – ΔΗΣΥΠ. Το σχήμα αυτό καταγράφεται εν μέρει από τον τοπικό τύπο ως ΔΗΣΥΚ ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νέο σχήμα: τη Δημοκρατική Ενότητα (στην Αθήνα έχει διαφορετική ονομασία πρόκειται για το σχήμα «Δημοκρατικός Αγώνας – Δημοκρατική Ενότητα»).